6 dolog, amit rosszul takarítunk!

Meglepő lehet, de azok a takarítási technikák, melyeket éveken át használtunk és megszoktunk, nem biztos, hogy a legjobbak. Sőt, nem hatékonyak! Mit csinálunk rosszul?

Nem minden tökéletes, amit hosszú évek óta ugyanúgy csinálunk! Sőt. Hiába vannak kialakult szokásaink a takarítás terén, melyek lehet, hogy gyorsak és könnyűek, ám nem biztos, hogy hatékonyak is. Számos gyakori hiba akad. Mik ezek, és hogyan korrigálhatjuk őket?

1. Edények, poharak, evőeszközök: bármilyen sürgős is a takarítás, ne rakosgassuk őket a mosogatógépbe úgy, ahogy egy Tetris játékot játszunk! Ha összevissza állnak, épp csak befér egy-egy darab arra a pici megmaradt helyekre, nem valószínű, hogy tökéletes mosást kap valamennyi. Nem célszerű ezen felül összekeverni az ezüst és a rozsdamentes acél evőeszközöket,ugyanis az ezüstben kárt tehet az érintkezés.

Sose rakjuk halomba az edényeket, mivel előfordulhat, hogy a legfelsőt nem éri víz és mosószeres marad! A legpiszkosabb edényeket a középpont felé nézve rakosgassuk a mosogatógépalsó részébe. Továbbá, ha apró kiszerelésű mosószert használunk, azt az adagolóba tegyük, mert ha csak úgy bedobjuk a gépbe, túl gyorsan feloldódik.

takaritas

2. Zuhanyfüggöny: a takarítás során nem kell kidobni, ha nagyon bepiszkolódott! Tegyük be a mosógépbe, kíméletes fokozaton mossuk, néhány régi törölközővel együtt, valamint adjunk a mosószerhez fehérítőt, hogy az esetleges penészt eltávolítsa. Ezután akasszuk fel, hogy megszáradjon, vagy tegyük szárítógépbe egy percre.

3. Szőnyeg és kárpit foltok: hatékonyabb a takarítás, ha gondolkodunk egy kicsit egy művelet előtt. Ne permetezzük közvetlenül a tisztító spray-t a foltra! Túlzottan benedvesítheti és rongálhatja is a szőnyeget, no meg nehéz lesz kiöblíteni. Ehelyett egy rongydarabra fújjuk a tisztító permetet, és finoman nyomkodjuk meg vele a foltos területet, amíg az el nem tűnik. Öblítés céljából tiszta, hideg vizes ronggyal nyomkodjuk át a területet.

takaritas2

4. Ablaktisztítás: ha már nagyon belelendültünk a takarításba, gyakran az ablakokat is lemossuk – de ne tegyük ezt napos időben! Túl gyorsan meg fog száradni az üveg, és foltok maradnak rajta. Egyfelhős napon végezzük a műveletet, töröljük le az ablakot: a keretet és az üveget is egy nagy kefével,  ecsettel, vagy porszívózzuk le, hogy legalább a por, piszok nagyrésze eltűnjön és ezután mossuk meg. A tökéletes letörlés céljából lemosás után mikroszálas törlőkendő a legjobb megoldás!

5. Ruházat: gyakori hiba, hogy túlságosan sok öblítő kerül a mosóvízbe. A felesleges folyadék nem tesz jót sem a ruhák anyagának, sem kinézetének, sem a bőrünknek. Mindig mérjük ki az adagot pontosan, tartsuk be a javasolt mennyiséget. Ha túl sok a mosnivaló vagy nagyon piszkosak a ruhák, még egy kis mosószert vagy vízlágyítót adagoljunk inkább a vízhez.

6. Elektronika: a mobiltelefonok, iPod-ok és egyéb „kütyük” könnyen ragacsosak, piszkosak lesznek a gyakori használattól. Ám sose történjen tisztító spray-jel a takarításuk! A mikroszálas törlőkendők ebben az esetben a leghasznosabbak, ezekkel nyugodtan törölhetők az LCD kijelzők. A por száraz kendővel, ronggyal egyszerűen eltávolítható róluk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.