Téli csodaszer -fekete retek a veséknek, májnak és az epének

Egyik késő őszi zöldségünk a fekete retek. Igen megosztó, erős aromája miatt kevésbé elterjedt, mint a hónapos piros retek vagy a fehér sörretek. Pedig szinte egész télen elérhető a boltokban, piacokon, meghódította már az egész világot és szuperegészséges.

Története egészen az ókorig nyúlik vissza, a görögök, a rómaiak és az egyiptomiak is fogyasztották. Az egyiptomi piramisépítőknek is ezt fogyasztották, hogy erősebbek és egészségesebbek legyenek. A kínai, a japán és az indiai orvoslás szintén előszeretettel használta és használja a mai napig. Angliában a 17. században szerzett először népszerűségét.

Élettani hatásait tekintve rendkívül széles a paletta. Bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban. Epekő zúzónak is becézik, hisz serkenti az epetermelést, oldja az epehólyagban lévő koleszterint, ami legtöbbször felelős az epekő kialakulásáért. Nagyon jó májtisztító és regeneráló. Aki azonban már kialakult máj- vagy epeproblémával küzd, körültekintően, csak kisebb adagokban használja. Elősegíti az emésztést, csökkenti a puffadást és a gyulladásokat, vértisztító. Egyensúlyban tartja a pajzsmirigyhormonokat. A húgyhólyagra és a húgyúti fertőzésekre is kiváló. Megfázásos időszakban is fantasztikus, torokfájásra és köhögésre javallott.

Tökéletes tárolása a mai átlagos háztartásokban kissé nehézkes. Legjobb megoldás pincében homokban vagy földben tartani. Így hónapokig eláll. Az egészséges, hibátlan héjú retek lakásban 3-4 napig, hidegben (hűtőben, kamrában) pedig hetekig is tárolható.

A gasztronómiában egyelőre kicsit korlátozottabban használjuk. Általában csak egyszerűen lereszeljük és besózzuk. Salátaként isteni, kombináljuk más zöldségekkel is, például paradicsommal, uborkával vagy céklával. Készítsünk hozzá dresszinget, vinaigrette mártást vagy joghurtos öntetet. Nemcsak salátaként állja meg a helyét a konyhában, hanem köretként is. Kisebb kockákra vagy csíkokra vágva vajban megdinsztelhető. Vagy vékony szelekre vágva és sóval, borssal enyhén fűszerezve serpenyőben megpirítható.

Készíthetünk belőle szendvicskrémet vagy mártogatóst is. Erős aromája miatt érdemes lágyítani majonézzel, joghurttal vagy tejföllel. Minden esetben igaz, hogy a fekete retek só hatására levet enged, ezt érdemes leönteni róla, mielőtt bekeverjük a krémünkhöz. 

fekete retek

Foto:123rf.com

A fekete retek kiengedett levét sose öntsük ki! Az egyik legerősebb életelixír. Keverjük össze egy kis mézzel és citrommal, és máris fogyasztható a már felsorolt élettani hatások eléréséhez.

Sok praktikát olvashatunk külön is a fekete retek levének kinyeréshez. Legegyszerűbb lereszelni és enyhén besózni. A leve így leszűrhető, a „hús” mehet salátába. Másik verzió, hogy pucolatlanul levágjuk a sapkáját, és nagyobb mélyedést vágunk bele egy karalábévájóval. Teszünk bele kevés mézet, de csak annyit, hogy maradjon még hely a kioldódott lének. Sapkáját visszahelyezzük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap az így kinyert mézes lé fogyasztható.

Hozzuk be hát a konyhánkba a fekete retket, és ne hagyjunk ki úgy hideg időszakban hónapot, hogy nem készítettünk belőle salátát vagy köretet.

Torma, csicsóka, fekete retek csoda – keringésre, asztmára, májra, húgyúti panaszokra

 

Forrás: Ízes Élet