Így használd a fokhagymát a konyhában – 8 szuper praktika következik 2022-12-16 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Megszámlálhatatlan receptbe kell fokhagymát tennünk, így joggal hihetjük, hogy mindent tudunk az egyik kedvenc ízesítőnkről. Cikkünkben 8 olyan apró praktikát szedtünk össze, amelyek között vannak talán kevésbé ismertek is. Fotó: 123rf.com 1. Ne vegyük meg, ha túl erős az illata A fokhagyma illatáért felelős anyag, az allicin akkor szabadul fel, ha a fokhagymagerezdek sérülnek. Tehát ha már az üzletben érezhető, az azt jelenti, hogy nem bántak kesztyűs kézzel a hagymafejekkel. Csak a kemény, ép és éppen fokhagymaillatú fejeket vegyük meg. 2. A csírázó fokhagymát is kerüljük el A csírázó fokhagymát ugyan nyugodtan meg lehet enni, de sokkal csípősebb, mint a friss, ezért túlzottan fokhagymássá teheti az ételeket. Ne vegyünk egyszerre sok fokhagymát, csak amennyit maximum egy hónap alatt felhasználunk, és tároljuk hűvös, sötét helyen. Fotó: 123rf.com 3. Dörzsöléssel gyorsabb pucolni Ha egy vagy több komplett fej fokhagymára lesz szükségünk, járjunk el a következőképpen! Először nyomjuk be a fej tetejét, hogy a gerezdek meglazuljanak, majd szedjük le a külső héjat és az alsó részt, ahol a gyökere van. A gerezdeket tegyük egy edénybe, fedjük le, és alaposan rázzuk össze. Ha ügyesek voltunk, ezzel meg is pucoltuk. 4. Lassan elkészülő ételekbe aprítsuk Szószokba és hasonló lassú tűzön készülő ételekbe aprítsuk a hagymát borsszem méretűre, hogy lassan, fokozatosan adja ki az ízét az étel készülése közben. 5. Salátákba és salátaöntetekbe vághatjuk apróbbra Ha nagyon apróra vágjuk a fokhagymát, gyorsan odakap a tűzön, cserébe sokkal erősebben képes felszabadulni az aromája. Tehát ha olyan ételbe használjuk, mint egy saláta vagy salátaöntet – amit nem melegítünk, hőkezelünk –, apríthatjuk egészen picire is. 6. Serpenyős ételekbe szeleteljük A vékonyra vágott fokhagymaszeletek az egész ételt finoman ízesítik, és megpuhulva fogyasztásuk is kellemes. Ez a módszer a serpenyős, wokos ételek esetén a legjobb. 7. Fokhagymakrém, ha igazán intenzív ízt szeretnénk Ha az apróra vágott fokhagymát a kés lapjával összenyomjuk, fokhagymakrémet kapunk. Jól használható tzatzikihez, cézár saláta öntetéhez és a mennyei fokhagymás vaj elkészítéséhez. 8. Fagyaszthatjuk is Ha gyakran készítünk olyan ételeket, amelyekhez aprított fokhagyma szükséges, érdemes lehet előre egy nagyobb adagot felaprítani késes aprítóban. Ha a kések nem bírnak vele, adjunk hozzá egy teáskanálnyi vizet. A hagymát fagyasszuk le egyben, vékonyra lapítva, ebből mindig le tudunk törni annyit, amennyire éppen szükségünk van. Így két hónapig is eláll. Rágd el és lélegezz fel! – A fokhagyma 20 szokatlan felhasználása – 1.rész Forrás: Ízes Élet