Borogatástól a fájdalomcsillapításig- a lándzsás útifű otthoni felhasználása 2015-09-21 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Gyógynövényről van szó, noha sokan és sokszor összetévesztik a gyomnövénnyel. Az útifűről, melyet az udvarunkban is megtalálhatunk, de többnyire figyelmen kívül hagyjuk. Pedig csodás hatásai vannak. Amikor kertünk szépségéről és a virágaink, terményeink épségéről van szó, nem kíméljük a gyomokat – számos esetben az útifüvet sem, amelyek gyakran nézünk annak. Talán már kísérleteket is tettünk a kiirtására, pedig jobban tennénk, ha összegyűjtenénk és elraktároznánk! Megdöbbentő igazságot őriz ugyanis ez a növény: valójában gyógynövény, melynek hazája Ázsia és Európa. Két változata van, a széleslevelű útifű és a lándzsás. Levelei ehetőek, felhasználhatóak salátába és meg is főzhetők. Általában sziklás területen nő, szegényes talajban, ahogyan a pitypang. Régóta említik a „fehér ember lábnyoma”-ként, ám gyógyászati értékét sokáig nem ismerték. Gyors megoldás a túrázók számára is, akik fokozottan érzékenyek voltak a szúnyogcsípésekre. Összehúzó hatása képessé teszi ezt a növényt arra, hogy kiszívja az emberi szervezetből a méreganyagokat. Törjük össze a leveleket és helyezzük borogatásként a csípés helyére, azonnali enyhülést tapasztalunk majd – ez a méhcsípésre is vonatkozik. Természetes gyógymód kiütések, pattanások esetén, vagy ha szálka, illetve üvegszilánkok mentek az ujjunkba. Amikor a borogatást alkalmazzuk, fedjük be a bőrterületet puha és lágy pamut ronggyal és hagyjuk állni rajta 4-12 órán át, hogy a legerőteljesebb gyógyító hatást elérjük. Könnyedén adhatjuk ezt a gyógynövényt saját készítésű sürgősségi felszerelésünkhöz, ha fel akarunk készülni rovarriasztó balzsamokkal. De akár saját kezünkkel alkotott bőr lemosónk egyik összetevője is lehet. Sőt, hatékony megoldás az aranyérre. Az útifű levelei és magvai jótékony hatással vannak az ember emésztőrendszerére. Nyugtató és gyógyító hatással bírnak, különösen azokra nézve, akiknek emésztőrendszere hosszú ideje gyulladásgátlók, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok használatának van kitéve. A lándzsás útifű azok számára is előnyös, akik coeliakia-val (lisztérzékenység) vagy élelmiszer-allergiával küzdenek. Miközben a levelek használhatók tea formájában vagy levesbe, a magokat őrölve vagy áztatott formában szokás fogyasztani. A növény őrölt magja a felszívódó rost és nyálka mennyiségét felduzzasztja. Fogyasztása étkezés előtt így hozzájárul a kilók leadásához. Az útifű kiváló szilícium-dioxid forrás és kíméletes, természetes köptető. Ezen tulajdonságai ideális természetes kezelő anyaggá teszik megfázás, köhögés és a tüdő problémái esetén. Vízhajtóként is működik, ezért erőteljes megoldás különböző vese rendellenességekre. Segít a menstruációs panaszokon, mivel lassítja a vér áramlását. Vérzéscsillapítóként szintén használható, helyileg alkalmazhatjuk a sebek vérzésének csökkentésére. Többféle bőrprobléma gyógyításában ugyancsak szerepet játszik. Az emésztési problémáktól kezdve a bőrgondokon és menstruációs zavarokon át az arthritis-ig, az útifüvet érdemes kipróbálni. Iktassuk be étrendünkbe, saláta részeként, vagy rágcsáljuk el szomjoltásképpen. Ez a sokoldalú gyógynövény biztosan megajándékoz minket a jobb közérzettel, legyen bármi a panaszunk. Forrás: https://napidoktor.hu/