Amikor orrunk csődot mond. Mintha nem is lenne… 1. rész

Hajlamosak vagyunk a szaglást kevésbé fontos érzéknek tekinteni a hallásnál, az ízérzékelésnél vagy a tapintásnál, pedig az orrunk az egyik legsokoldalúbb testrészünk. Az egyik leggyakoribb probléma – mely minden második embert érint – az orrsövényferdülés…

Mi is tulajdonképpen az orrsövény?

Az orrsövény meglehetősen komplikált fejlődése miatt szinte nincs is olyan ember a Földön, akinél ez a porcos- csontos lemez az orrában pontosan középen helyezkedne el, és ne görbülne egyik vagy másik irányba. Tehát az orrsövényferdeség lényegét tekintve egy általános jelenség, tulajdonképpen élettani, normális variáció. Mértéke azonban nagyon különböző lehet: nincs is gond addig, míg ez a görbület csak enyhe, a túlzott mértékű deformáció azonban már komolyabb panaszokat okozhat.

orr_orrsövény

Foto:123rf.com

G. Ádám (39) már egy huzamosabb ideje úgy ébred, hogy bár nincs megfázva és nem is allergiás, szinte alig kap levegőt az orrán: „Elegem lett abból, hogy nem kapok levegőt az egyik oldalon. Tudni szeretném, mivel jár egy orrsövény műtét, milyen fájdalommal jár egy ilyen beavatkozás, egyszóval mindent, ha lehet. Ugyanakkor az is aggaszt, hogy hasonló műtéten átesettek szerint, igen nagy a pörkösödés és egyéb szövődmények esélye.

Brit kutatók szerint azok az emberek, akik a koronavírus miatt elvesztették a szaglásukat, jobban járnak, ha szteroidok helyett otthoni „szaglástréninget” alkalmaznak, hogy orruk ismét megfelelően funkcionáljon.

Ezzel a módszerrel nyerhetik vissza szaglásukat a vírusból kigyógyultak

V. K.: Az orrsövény (szeptum) egy függőleges irányú csontlemez, mely az orrüreg középvonalában elhelyezkedve azt két részre osztja. Az elől levő része porcból, a hátul levő része csontból áll, nagyjából akkora, mint a vizsgált személy tenyere. Bár a legtöbbünk szabályos, egyenes orról álmodozik, az orrsövény a legritkább esetben mondható teljesen egyenesnek. Igen gyakran egyik, vagy mindkét irányban elmozdul, elferdül.

Hogyan alakul ki a ferdesége? Az okokról beszélne egy picit bővebben…

V. K.: Általában veleszületett, ritkábban baleset – sérülés, törés – az orrsövényferdeség oka. Az orrsövény gyorsabban nő, mint maga az orrüreg, így helyhiány következtében „kénytelen” egy S-alakú kanyarba formálódni. A veleszületettek nagy része a serdülőkorban alakul ki teljesen, például fokozódó orrdugulás formájában.

Milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy ezzel a problémával állunk szemben?

V. K.: A beteg orrhangon beszél („nazális” a hangja), gyakori az orrdugulása, az orr hurutos megbetegedése, az orrlégzés nehezített. Hangos légvétel, esetleg horkolás, nem ritkán a beteg környezete figyel fel a szinte elviselhetetlen éjszakai zajokra. Kialakulhat középfülgyulladás is, melynek akár idült formája is felléphet.

Fotó: 123rf.com

Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható, állapítható meg a mértéke, formája, elhelyezkedése?

V. K.: Fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat (orrtükör, a szakorvos által végzett részletes betegvizsgálat), illetve képalkotó eljárások segítségével, leggyakrabban CT vizsgálattal ismerhető és mérhető fel az orrsövényferdülés  kiterjedtsége, mértéke.

Tényleg csak a műtét jelenthet végleges megoldást a problémára? Orrcseppel nem orvosolható, enyhíthető?

V. K.: Az orrsövényferdüléssel élők körében nagy népszerűségnek örvendenek a manapság igen korszerű, vény nélkül is kapható orrcseppek, hiszen egyes típusok akár egy egész napig megakadályozzák az orr dugulását azáltal, hogy összehúzzák a nyálkahártyát. Ezek a cseppek azonban hosszútávon nem jelentenek megoldást, mivel egyre nagyobbra duzzasztják a nyálkahártyát, így használatukra egyre többet van szükség. A gyakori használat során azonban ezek a szerek maradandó károsodást okozhatnak, többek között megbéníthatják a csillószőröket, amelyek feladata egyébként pont az orrba kerülő különböző szennyeződések eltávolítása, kilökése lenne. A probléma éppen ezért csak műtéti úton orvosolható tartósan. Sajnos ezt az elváltozást semmilyen alternatív módszerekkel elmulasztani nem lehet.

Miért fontos, hogy ha fény derült a bajra, ne húzzuk, halasszuk sokáig az operációt?

V. K.: Az enyhe ferdeség panaszokat nem okoz, vele nincs is semmi teendő. A nagy fokban, S alakban görbült vagy erősen kiszélesedett orrsövény azonban több módon is zavart okozhat. Az esetleges esztétikai kifogásolhatóságon túl azért jelenthet problémát a ferde orrsövény, mert beszűkíti az egyik vagy mindkét orrüreget, nehezítve, esetlegesen teljesen megakadályozva az orrlégzést. Ez számos orral kapcsolatos panasz és probléma oka lehet: túl azon, hogy a szaglás az egyik oldalon rossz vagy hiányzik, a légzés elégtelensége miatt gyakran jelentkezhet fejfájás is, és egy egyszerű náthából való felépülés is nagyon nehéz lehet.

Fotó: 123rf.com

Az orrsövényferdülés környezetében gyakoribbá válnak a gyulladásos folyamatok, ezért akár idült arcüreggyulladás, fülkürt- hurut is kialakulhat, és az állandó lokális problémákon túl a szervezetben sok problémát okozó bakteriális gócként is szerepelhet az elváltozás okozta gyulladás.

Az orrsövényferdüléssel élők pontosan tudják, hogy az ő esetükben egy egyszerű nátha is nehezebben viselhető, a panaszok ugyanis az esetek többségében elhúzódnak, az orr által fokozottabban termelt nyák ürítése pedig sokkal körülményesebb. Egy- egy „szimpla” náthából ezáltal könnyen alakulhat ki orrmelléküreg, arc- vagy éppen homloküreg gyulladás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.