Klein Dávid marcipánnal indul a csúcstámadásra 2014-04-06 Sztáregészség Megosztás: Tweet A hegymászó egy marcipánt szeretne elfogyasztani a világ tetején. Klein Dávid egy marcipánt szeretne elmajszolni a Mount Everest csúcsán, amennyiben sikerül neki oxigénpalack nélkül feljutni a földkerekség legnagyobb hegyére. A SPAR Everest Expedíció hegymászója az oxigénhiányos környezetben azzal számol, hogy sem étvágya, sem a tengerszinten megszokott emésztése nem lesz, így nem visz magával mást a magaslati táborokba, csak olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, müzli szeleteket, illetve olyan tápláló és kalóriadús ínyencségeket, mint a földimogyoró, a makadámdió vagy a kókuszkrém. Vizet a tervek szerint az olvasztott hóból fog fogyasztani. Bár a SPAR Everest Expedíció első szakaszában, vagyis az alaptáborig vezető úton az utazási ügynökség gondoskodik az étkeztetésről, sőt, az alaptáborban is lesz saját szakácsuk, a sok fűszeres nepáli, majd főleg rizsből álló kínai étel mellett bizonyára már ekkor jól esik némi hazai íz. Amikor pedig Klein Dávid elindul az alaptáborból felfelé, hogy megkezdje a táborlánc felépítését a hegyen, már csak azt eheti, amit a hátizsákjában magával visz. Vagyis ekkor kerül elő a legnagyobb része annak a sok-sok doboznyi élelmiszernek, amit összeválogatott magának a diósdi INTERSPAR-ban. Az állandó fizikai megterhelés és az óriási hideg nem kevés kalóriát emészt fel, így aztán odafent is muszáj elegendő energiát bevinni. Ezért fontos, hogy olyan finomságokat vigyen magával az ember, amiket akár akkor is meg tud enni, ha éppen semmi étvágya nincs, s amiben sok az energia, és persze nem utolsó sorban, amit könnyű megemészteni. 6-7000 méter magasan még az ízlelőbimbók is másképp működnek, ezért a hegymászó több olyan ételt is a kosarába tett, amit idelent soha nem fogyaszt, de a hegyen gyakran megkíván. Ilyen a tonhalkonzerv, a tőkehalmáj, a füstölt makréla és a kapribogyó is. Felvágottból több mint tíz félét is magával visz, hiszen soha nem lehet tudni, melyiket kívánja meg, ezekhez pedig kétszersültet vagy tartós rozskenyeret is fogyaszt. A csokoládé a hegyen is „életmentő”, hiszen nem csak a hangulatot, de az energiaszintet is megdobja. A bio kölesgolyó és a puffasztott rizs pedig amolyan egészséges és könnyű chips gyanánt fogyasztható bármikor, ha éppen rágcsálna valamit két étkezés között. Forrás: