Szívmegállás okozója lehet a veszélyes kihívás – Brooklyn Beckham is megjárta

Brooklyn Beckham könnye is kicsordult, amikor kipróbálta a vírusként terjedő „one chip challenge”-et, vagyis az egy szem chips kihívást. A 23 éves kezdő szakácsnak jobban megártott a rendkívül csípős fűszerekkel borított tortillachips, mint amire számított.

A fűszeres kihívás célja, hogy minél tovább várjon a bátor jelentkező, mielőtt bármit is megenne vagy meginna a chips elfogyasztása után. Brooklyn azonban úgy tűnik, nem tartotta be a kihívás ezen részét, mivel egy pohár tej volt a kezében, miközben a chipset ette. Nem sokkal később könnycseppek folytak végig az arcán – írta a Dailymail.

A kihíváshoz elfogyasztott chipset Carolina Reaperrel, a világ legcsípősebb chilipaprikájával készítik. A forgalmazó honlapján ez olvasható: „Egyen meg egy egész csipszet. Várjon a lehető leghosszabb ideig, mielőtt inna vagy enne bármit is. Posztolja reakcióját a közösségi médiában a #onechipchallenge kifejezéssel, és említse meg a @paquichips nevet.

A kihívásban a részvételt követő gyomorfájdalmakról is beszámoltak a közösségi médiában, nemrég pedig egy minnesotai iskolához hívtak mentőt, miután egy diákcsoport megette a chipset. Egy másik személy azt állította, hogy „három szívmegállást” látott a kihívással kapcsolatban.

A Paqui arra figyelmeztet, hogy nem mindenkinek érdemes kipróbálnia a kihívást. „Ne fogyassza, ha érzékeny a csípős ételekre, allergiás a paprikára, a nadragulyára vagy a kapszaicinre, vagy terhes, illetve bármilyen egészségügyi problémája van.

A cég arra is figyelmeztet, hogy a chipset ne hagyják gyerekek közelében, és forduljanak orvoshoz, ha evés után hányingert, ájulást vagy légzési nehézséget tapasztalnak.

chips

Fotó: 123rf.com

Hogyan védjük meg a gyerekeket a veszélyes kihívásoktól?

“A fiatalok nem tudják mindig megfelelően felmérni a veszélyeket, ugyanakkor ma már szinte bármilyen tartalmat elérhetnek az interneten keresztül. Ezért különösen fontos, hogy a szülők is felismerjék a kockázatokat” – mondta a hirado.hu-nak egy korábbi interjújában Bereczki Enikő.

Sokszor a megfelelési kényszer viszi rá a fiatalokat, hogy bevállaljanak egészségre káros, esetenként halálos kihívást. A koronavírus ideje alatt ráadásul iskolai szakkörök, edzések sincsenek, így az online tér veszi át a közösségi tevékenységek helyét. Bereczki Enikő azt is elárulta, hogy sokszor egy osztálybeli klikkbe próbálnak bekerülni, vagy idegenekkel próbálnak barátkozni, aminek a feltételeként teljesítik az adott kihívást.

A szakértő szerint igazán a szerető szülő tud segíteni a gyermeknek. Elsősorban érdemes lefektetni a szabályokat még az elektronikai eszközök és a közösségi média használata előtt. Az aggódó szülő feladata a példamutatás is, ezzel megerősítheti a lefektetett szabályokat a gyermekben. Kulcsfontosságú tudnia, hogy a gyermek milyen tartalmakat tekint meg, és meghatároznia egy időkorlátot.

Olvasd el ezt is!

Az orvos figyelmeztet – Fenyegeti a gyermekek egészségét az új hashtages kihívás

Forrás: Napidoktor.hu