Mennyi jódra van szükségünk? 2016-04-10 Blog, Szív és érrendszer Megosztás: Tweet A pajzsmirigy megfelelő működéséhez biztosítani kell a napi jód bevitelt, ám az adagolásnál nem csak az életkort, hanem a meglévő betegségeket is figyelembe kell venni. Jódhiánytól a strúmáig A T3 és a T4 hormon képződése a pajzsmirigyben zajlik. A magzat 12. hetétől már képes saját hormontermelésre. A folyamat alapja, hogy a szervetlen jód beépül szerves formába és ott raktározódik a “tireoglobulin” nevű nagy fehérje molekulában. Amennyiben a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő jód, akkor a hormonképződés károsodik. Prof. Balázs Csaba endokrinológus elmondta, hogy jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, amely miatt fokozott a TSH (pajzsmirigy-serkentő hormon) termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését, osztódásra stimulálja a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet. A túl sok jód pajzsmirigy betegséget okozhat Mindezek alapján könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy jódozással (a só jódozásával és jód tabletta bevitelével) minden megoldható lenne. Sajnos a helyzet mégsem ilyen egyszerű. Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány ugyan lényegesen visszaszorult, azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták, gyakorlatilag eltűnt a kretenizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma. A kedvező irányú folyamat árnyoldalaként azonban az is kiderült, hogy ezzel párhuzamosan más természetű (autoimmun eredetű) betegségek előfordulása viszont emelkedett. Fontos tehát megjegyezni, hogy egészséges egyénekben a jódpótlás alapvető, de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet. Jódszükséglet a különböző életkorokban Életkor (év) Napi szükséglet (mikrogram) 0-1 40-60 2-3 70 4-6 90 7-10 120 11 év felett 150 Terhesség alatt 175 Szoptatás alatt 200 Vizsgálattal meghatározható a napi dózis Egészséges családokban a háziasszonyoknak nem kell lemondani a jódozott só mértékletes használatáról, vagy a szervezet számára fontos omega-3 zsírsavakat és jódot is tartalmazó tengeri halak, vagy kagyló készítéséről. A táblázatban felsorolt értékek is csak az egészségesekre vonatkoznak – figyelmeztet Balázs professzor. Jódozott vizet például már ne igyunk megelőzés céljából, azt csak orvosi javaslatra fogyasszuk, az ajánlott mennyiségben. A szervezet jódigénye eltérő, sok tényezőtől függ. Pajzsmirigy autoimmun gyulladás, vagy göbös elváltozás esetén a jód fogyasztását jelentősen korlátozni kell, míg alulműködés, vagy várandósság, szoptatás időszakában megnő a jódszükséglet. A vizelet jód meghatározásával pontosan megállapítható, hogy a betegnek van-e, ha igen, milyen mértékű a jód hiánya. Forrás: Budai Endokrinközpont