Ihatnak-e alkoholt a magasvérnyomás betegek? 2017-07-04 Blog, Szív és érrendszer Megosztás: Tweet A melegben csábító lehet egy-egy pohár bor, egy hűvös koktél, sokan a hideg sört szinte víz helyett isszák, de a magasvérnyomás betegnek nagyon óvatosnak kell lenniük. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat specialistája az alkohol és a magas vérnyomás kapcsolatát elemezte. Mennyi fér bele? Az egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást, és ha rendszeresen hódolunk ennek a szokásnak, akkor hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk. Különösen azoknak kell óvatosan kortyolgatniuk, akik eleve magasvérnyomás betegek. Nekik ismerniük kell a még elfogadható mennyiségeket, amelyek a következők: Két ital / nap a 65 évnél fiatalabb férfiaknak. Egy ital / nap a 65 évnél idősebb férfiaknak és a nőknek, életkortól függetlenül. Egy ital jelenthet 355 ml sört, 148 ml bort vagy 44 ml tömény alkoholt. A szeszes italok fogyasztásnál ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az alkohol megváltoztathatja a magasvérnyomás gyógyszerek hatását és bizonyos esetekben növelheti a mellékhatások előfordulását. És bár időről időre megjelennek olyan cikkek, amelyek a mérsékelten fogyasztott alkohol vérnyomáscsökkentő hatását hangsúlyozzák, erre azért egyetlen szakértő sem beszélné rá a betegeket. A vörösbor sem hasznos? Azt már több kutatás igazolta, hogy a vörösborban is megtalálható antioxidáns hatású polifenolok segítenek a szívbetegségek megelőzésében, de azt látni kell, hogy nem azért, mert csökkentenék a vérnyomást. Erről szó sincs, a polifenolok ugyanis másképpen védik az ereket. Ugyan egyetlen pohár vörösbor nem fog kiugrást eredményezni a vérnyomásban, de a magasvérnyomás betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy fokozhatják bizonyos véralvadásgátlók és más gyógyszerek hatását, tehát érdemes megbeszélni a kardiológussal, hogy az adott gyógyszerelés mellett javasolt-e a vörösbor vagy más alkohol fogyasztása. Vese- és májbetegeknek is megoldást jelenthet a polifenolok pozitív hatásait eredményező, de az alkohollal járó kockázatokat kiküszöbölő alkoholmentes vörösbor alkalmi fogyasztása. A szakember számos tényezőt mérlegel „A vérnyomás csökkentésének két útja létezik és a kettőnek együtt kell működnie” – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat specialistája. – „Az egyik a megfelelően beállított és rendszeresen felülvizsgált gyógyszeres kezelés, a másik az életmód. A rendszeres mozgás, a sószegény, kiegyensúlyozott táplálkozás, a dohányzás feladása és a túlsúly leadása jelentősen csökkenti az értékeket. Ez utóbbi összetevőnél pedig számolni kell azzal is, hogy az alkohol igen magas kalóriatartalmú ital, így akár az egész napi tudatos étkezést tönkreteheti néhány pohár cukros koktél vagy magas alkoholtartalmú ital elkortyolása. Az alkoholfogyasztás és vérnyomás összefüggéseinél gondolnunk kell az alkoholbetegekre is. Tény, hogy ha a jelentős mennyiségű italozást „csupán” közepesre mérsékli egy beteg, mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásértékei csökkenni fognak valamilyen mértékben. Ugyanakkor, ha az alkoholbeteg hirtelen abbahagyja az ivást, akár veszélyes mértékben is megemelkedhet a vérnyomása néhány napig. Ezért nekik kifejezetten ajánlott szakember felügyelete és irányítása, ahogyan az alkoholgondokkal nem küzdő magasvérnyomás betegeknek is érdemes egyeztetniük az orvossal, milyen gyakran, mit fogyasztanak, és hogyan befolyásolja ez a vérnyomásukat, a gyógyszereik hatását.” Forrás: Kardioközpont