béta-glükán 2014-04-02 GyógykészítményekMegosztás: Tweet Sri Lanka-i tudósok állatkísérletekkel bizonyították, hogy a béta-glükán (melyet csirkék és egerek ivóvizéhez kevertek) fokozhatja a védőoltások hatékonyságát, ezzel segít megakadályozni a fertőző betegségek továbbterjedését. Immunerősítő hatása abban is megnyilvánul, hogy antimikrobális, antibakteriális hatásai is vannak. Több kutatásban bizonyították, hogy a béta-glükán javította az E.colival, Candida Albicanssal és egyéb baktériumokkal és gombákkal fertőzött egerek állapotát. A kutatások szerint elsősorban nem az alkalmazott béta-glükán mennyisége határozza meg az optimális adag hatékonyságát, hanem az előállítástól függ a szervezet immunrendszerére gyakorolt hatása. A valódi befolyásoló tényezőnek a béta-glükán forrása, az eljárás, amivel kivonják a forrásból, valamint a már megemésztett béta-glükán részecskék mérete és formája számít; sőt az is, hogy mit eszünk vagy iszunk a béta-glükán fogyasztása mellett. A megfelelő méretű béta-glükán ugyanis hajlamos nagyobb részecskékké összeállni, ha vízzel érintkezik az emésztés során, ez pedig nehezíti a béta-glükánt lebontó sejtek hatékonyságát. A napi maximális javasolt mennyiség 15 gramm, és 8 hétnél tovább nem ajánlott a szedése. Szájon át szedve nem jellemző mellékhatás kialakulása, intravénás alkalmazás során hidegrázást, lázat, fejfájást, ízületi fájdalmakat, hasmenést, vérnyomásproblémákat, kiütést okozhat. Az immunrendszer működését tompító gyógyszerek hatását csökkenti, ezért ezekkel együtt nem ajánlott szedni. Forrás: VálaszoljKommenteléshez logged in be kell jelentkezned.