laktóz intolerancia 2015-05-22 ProblémákMegosztás: Tweet A laktóz (tejcukor) a tejben és a tejtermékekben előforduló diszacharid, melyet a laktáz nevű enzim alakít át a vékonybélben felszívódó egyszerű cukrokká, glükózzá és galaktózzá. A szükséges enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz, ekkor a tejcukor nem emésztődik meg, nem szívódik fel, koncentrációjának megfelelően vizet szív a bélbe és tejfogyasztást követően hasmenést okoz. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, tovább fokozva a haspuffadást és a hasmenést (a fruktóz és a szorbitol nagy mennyiségű fogyasztása is hasonló tüneteket produkálhat). A laktázszint a születés után a legmagasabb, ezután az életkor előrehaladtával – folyamatos laktózbevitel ellenére – is csökken. A betegség általában 20-40 év között jelentkezik. Forrás: Webbeteg.hu Forrás: VálaszoljKommenteléshez logged in be kell jelentkezned.