Variációk cseresznyére, meggyre: meggyes sütik meleg nyárra!

A meleg hónapokban senkinek sincs kedve nehéz, krémes süteményeket enni, de a könnyed gyümölcsösek mindig beválnak. Például a meggyel töltöttek – lássuk, hogyan készíthetjük el egyszerűen őket!

Nyáron egy könnyed gyümölcsös süti mindig kapós: csak rakjuk ki a vendégeknek egy tálra, hamar el fog fogyni. Már jöhet is a következő adag. A nyári hónapokban a meggy az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit édességekhez fel tudunk használni. Kissé savanykás ízével kiváló párosítás a sütitésztához. Lássuk, milyen meggyes süteménnyel kápráztathatjuk el a vendégeket!

meggy480

Meggyes finomság

Hozzávalók:

  • 141 gramm vaj
  • 141 gramm őrölt mandula
  • 255 gramm önkelő liszt
  • 141 gramm finomított cukor
  • 2 nagy tojás felverve
  • 1,18 dl tej
  • 283 gramm meggy/cseresznye, megmosva és kimagozva
  • 28 gramm pelyhesített mandula.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Olajozzuk ki a tortaformát. Egy tálban keverjük össze a lisztet, nyomogassuk bele a vajat, amíg a mix zsemlemorzsára kezd hasonlítani. Az őrölt mandulát és a cukrot keverjük bele a mixbe. Adjuk hozzá a tojásokat – egyszerre csak egyet, és jól keverjük el. Keverjük hozzá a tejet és a cseresznyéket/meggyet. Legyen megfelelően omlós massza, de ne vigyük túlzásba a kevergetést.

Ezután a meggyes sütemény keveréket öntsük bele a tortaformába, és a tetejét egyenesítsük simára spatulával. Szórjuk a pelyhesített mandulát a torta tetejére.

Ezután a meggyes finomság a sütőbe kerül, 1 óra és 10 percet kell sütni, míg a torta színe szép, aranysárga nem lesz. Vegyük ki a formából, hagyjuk a rácson 10 percet hűlni, majd vágjuk fel és fogyasszuk!

meggyes2

Nosztalgia meggyes süti

Ez a tortafajta az ötvenes években volt divat, amikor népszerűek lettek a süteménykeverékek, de csak csokoládés, fehér és fűszeres volt belőlük. A meggyes változat egy egészen újszerű.

Mi kell hozzá?

  • 1 doboz fehér süteménykeverék
  • 1/3 csésze zöldségolaj
  • 4 tojás fehérje (vagy 3, a süteménymix utasításainak megfelelően)
  • 1 és ¼ csésze víz (szintén lásd az utasítást)
  • valamint 226 gramm cseresznye/meggy.

Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. Zsírozzuk vagy olajozzuk ki két, nagyjából 22 centis tepsi belsejét. A meggyből/cseresznyékből származó lét adjuk hozzá a vízhez, hogy 1 és egynegyed csészényi legyen belőle. Vágjuk félbe a meggyet vagy cseresznyéket.

Keverjük össze a süteménymixet, a cseresznyés/meggyes vizet, az olajat, a tojás fehérjéket és a meggyet/cseresznyét egy nagy tálban. Verjük fel őket együtt, 30 másodpercig, alacsony sebességgel. Közepes sebességen 1 és fél percig verjük.

Majd öntsük a mixet a tepsikbe. Süssük 30-35 percig, vagy addig, amíg ha beledugunk egy fogvájót, az tisztán jön ki. Ha készen van a meggyes sütemény, 10 percet hűtsük a tepsiben. Mielőtt kivesszük a sütit a tepsiből, lazítsuk meg a széleket késsel.

Teljesen hűtsük le, mielőtt cukormázat teszünk a tetejére.  Ha készen van, helyezzük egy mutatós tálra, és máris fogyasztható a cseresznyés/meggyes finomság!

Forrás: