Nyári veszélyek – Tippek a nagy meleg és egyebek ellen

A hőgutától a sütögetésig

A meleg idő beköszöntével sokan élik meg felhőtlennek a napjaikat – s az alapvető dolgokra sem figyelnek oda. A nyári veszélyek jelen vannak és fontos ügyelni ezekre, hogy ne kelljen mentőt hívni!

A hűvös, komor hónapok után mindannyian várjuk a jó időt, s amikor megérkezik a meleg, a kerti sütögetések, a természetjárás, a csobbanás időszaka, hajlamosak vagyunk elfeledkezni alapvető szabályokról.

Lássuk, milyen nyári veszélyek leselkednek ránk, amelyeket fontos szem előtt tartani egészségünk és biztonságunk érdekében!

1.Hőguta: a hőgutától mindig óvakodni kell! A nagy meleg különösen veszélyes lehet az idősekre, illetve azokra, akik a napon tevékenykednek, dolgoznak és nem tudnak bizonyos időközönként szünetet tartani, lehűlni az árnyékban.

Ezen nyári veszély elkerülése érdekében mindig hidratáltnak kell lennünk, azaz, lényeges a rendszeres vízfogyasztás, illetve hasznosak az elektrolitokkal ellátott italok is – mert segítenek a só pótlásában és a folyadék visszatartásában.

Legyünk tisztában a hőguta jeleivel, hogy vész esetén azonnal cselekedhessünk. Az első jel, ha görcsök jelentkeznek, elsősorban a lábakban. Ha ez bekövetkezik, hűljünk le: igyunk sok folyadékot, míg el nem múlik, ellenkező esetben ugyanis kialakulhat az akár életveszélyessé váló hőguta. A görcsök arra utalnak, hogy a szervezet veszít a sóból és az elektrolitokból, vagyis veszélyes helyzet közeledik. A görcsölést és az enyhe izzadást bőségesebb, erőteljesebb verejtékezés követi, majd szédülni kezdünk és émelyítő érzés tör ránk – ezek mind hőgutához vezetnek, amikor a test leáll az izzadással és már nem tudja kihűteni magát.

A hőguta másik komoly veszélye, hogy amint a test egyre melegebbé válik, a vér sűrűbb és iszaposabb lesz, ami a stroke-ot is valószínűbbé teszi.

Foto:123rf.com

A hő hatására kialakuló stroke jele a piros, forró, száraz bőr; a gyors pulzus; az erős, lüktető fejfájás; zavartság és szédülés.

Hagyjuk a testet természetesen lehűlni a hőkimerültség korai szakaszában. Ha elmulasztjuk a korai jeleket, és a folyamat továbbhalad, tegyünk jéggel töltött csomagokat az ágyékra, a hónaljakhoz és a nyakra, ahol a vér közel áramlik a bőr felszínéhez.

Akár a keringési betegségek kialakulásának rizikóját is növelheti a szociális jetlag nevű jelenség, ami alatt a szabad- és munkanapok alvási időszakának eltérését értjük.

A hosszú nyári nappalok jatlaget okozhatnak

Egy másik módszer a test lehűtésére, ha hűvös vízbe merítjük, hűs (de nem jéghideg!) vízzel lezuhanyozzuk, vagy betekerjük egy hideg vizes törölközőbe, takaróba.

2.Kerüljük a túl sok napot!

A túlzott napsütés mindenképpen a nyári veszélyek közé sorolandó – figyeljünk oda mindig magunkra. Ha túl sokat izzadunk, ideje bejönni a napról! 15-20 percnél tovább ne csináljunk semmit a napon a melegben. Ilyenkor ugyanis a szervezet nagy mennyiségű vizet veszít az izzadással és ki vagyunk téve a hőguta veszélyének.

Foto:123rf.com

Nemcsak a hő problémás azonban. A hideg is az lehet, ha például a gyermekek már hosszabb ideje a vízben vannak, szájuk kezd kékülni, rázza őket a hideg, lecsökken a testhőmérsékletük. Ki kell jönniük a vízből és kicsit felmelegedni, mielőtt ismét pancsolni mennek! Mivel ők ilyenkor felhőtlenül hancúroznak, a szülőknek kell odafigyelniük arra, hogy a fürdés közben szünetet is tartsanak.

A kicsikre egyébként is fokozottan kell ügyelni a nyári veszélyek tekintetében, fontos felkészülni mindenre. Legyen nálunk mindig elsősegély doboz, amellyel az apróbb problémákat mi magunk is megoldhatjuk és nem kell a sürgősségire sietni.

A gyermekekkel a legnagyobb gond ilyenkor a túlmelegedés lehet. Ha ez megtörténik, annak az izzadás és a panaszkodás a legfőbb jele – extrém esetben a lurkó már nem izzad és szédülni kezd, ilyenkor azonnal be kell hozni a napról és lehűteni őt a fent már említett módszerekkel!

3.Vízi balesetek

Sajnos, gyakoriak a nyári veszélyek sorában a vízi balesetek. Sok szülő aggódik, nehogy a gyermeke megfulladjon – ennek elkerülésére elsőszámú szabály, hogy mindig oda kell figyelni, mit csinál. Sose hagyjuk őrizetlenül ilyen helyeken. A vízbe úszni tudó felnőtt kísérje.

Érdemes ügyelni arra is, hogy evés után a véráramlás lelassul és ez erőt vesz el a testtől, vagyis ha vészhelyzet áll elő a vízben, kevésbé lesz erőnk a felszínre evickélni. Tartsunk tehát egy kis szünetet evés után!

Fotó: 123rf.com

4.Barbecue, sütögetés

Kerti grillezés nélkül nem múlhat el nyár! Csakhogy a finomságok készítése során sem árt résen lenni, nehogy a sürgősségin kössünk ki.

Fotó: 123rf.com

Majonézt, illetve olyan salátát például, amelyben tejtermék van, ne tartsunk a napon! Az asztalról rögtön a hűtőbe tegyük, ne maradjon 15 percnél tovább a melegben, mert megromlik. A húsokat pedig fontos jól átsütni, nem beszélve arról, hogy óvjuk a kezünket, lábunkat a forró hússütő eszközöktől!

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.