Kakaós csiga muffin formában

A kakaós csiga megunhatatlan finomság. Ha nem így lenne, tervezzük bátran újra!

Vannak megunhatatlan finomságok, amelyeket akár milyen régóta is ismerünk, fogyasztunk, mindig örömet csempésznek a hétköznapjainkba. De mégis eljöhet a pillanat, amikor valami újra, szokatlanra vágyunk, de nem mondanánk le a megszokott ízről, hangulatról sem. E gondolatok épp ráillenek a kakaós csigára.

A gyerekeim imádják a kakaós csigát, de ennek ellenére néha már unják egy kicsit. Épp ezért törni kezdtem a fejemet, hogyan adhatnék új formát ennek az egyszerű, de nagyszerű péksüteménynek, hogy közben ne veszítsen semmit a népszerűségéből. A megoldás nagyon egyszerű: elég, ha muffin formába töltjük az alaptésztát és máris igen látványos lesz a változás, miközben az íz nem változik. (Az ihletadó recept innenvaló.)

Ráadásul az új, formatervezett kakaós csiga jobban elfér az uzsonnás dobozokban, könnyebb magukkal vinni az iskolába és bezsebelhetik érte az osztálytársak elismerő pillantásait is, amelyekből legalább a fele engem illet.

Egyszerű péksütemény, látványos forma
Hozzávalók : 12 db
Tészta:
  • ½ kg liszt
  • ½ kávéskanál só
  • 2 dl tej
  • 1,5 zacskó porélesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj

Töltelék:

Elkészítés:
  1. Melegítsük meg a tejet, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, majd futassuk fel.
  2. Robotgép segítségével keverjük össze az összes hozzávalót (a felfuttatott élesztőt is).
  3. Az elkészült nyers tésztát felezzük el és meleg helyen – kb. 1 óra alatt – kelesszük mindkét bucit a kétszeresére.
  4. Készítsük elő a muffinformákat és béleljük ki őket papír kapszlikkal.
  5. Keverjük össze a töltelék alapanyagait.
  6. Nyújtsuk ki az egyik bucit téglalap formára (kb. 30×25 cm).
  7. Kenjünk meg a töltelék felével és csavarjuk fel a hosszabbik oldaláról indulva.
  8. A tésztatekercset vágjuk 6 egyforma darabra.
  9. Állítsuk a muffinformákba.
  10. Készítsük el a másik bucit is az elsőhöz hasonlóan.
  11. Takarjuk le a nyers tésztákat és hagyjuk kelni őket.
  12. Közben melegítsük elő a sütőt hőlégkeveréses fokozaton 180 Celsius fokra.
  13. Tizenhárom perc alatt süssük meg a kakaós csigákat.
  14. Vegyük ki a sütőből őket, kenjük meg vékonyan tejjel és takarjuk le egy konyharuhával.
  15. Kihűlés után szedjük ki a csigákat a formákból.

kakaós csiga új ruhája

Forrás: Mom with Five