Így termesszünk tormát a kiskertünkben 2016-03-29 Blog, Otthon Megosztás: Tweet A torma egy évelő fűszernövény, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell elültetnünk, és aztán minden pár évben ritkítani kell, hogy ne bokrosodjon el. Ez a csípős gyökér gazdag C-vitaminban, és nem tartalmaz zsírt. Hová és hogyan ültessük a tormát, hogy bőségesen teremjen? A tormát (Armoracia rusticana) sok ételhez használják ízesítőként, és tényleg könnyű saját tormát nevelni, ha késő ősszel vagy kora tavasszal kezdjük el az ültetést, hogy legyen ideje növekedni. A torma igen ellenálló és kevés gondozást igénylő gyógy-és fűszernövény. Magas C-vitamin tartalma, és glükózid tartalma miatt is értékes. Csípősségét a benne található mustárolajnak köszönheti, de a gyökérben található: B1-, B2-, és B6-vitamin is, valamint kálium, kálcium, magnézium, vas és foszfor is. A torma frissen reszelt gyökere kis mennyiségben segít a gyomor- és bélbántalmakon. A tormát felhasználhatjuk frissen, reszelve, vagy tormaszószként elkészítve is. A torma helyigényes növény, így a kert olyan részébe ültessük, ahol nem veszi el a területet más zöldség- vagy fűszernövénytől. Mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó, akár árnyékos helyen is képes megélni, de kedveli a vályogos és nedves talajt. Mire van szükségünk? Torma gyökérre Kerti kesztyűre Ásóra 1. Lépés A tormát nem magról vetjük, hanem gyökérdugványról szaporítjuk. A gyökérdugványok kb. 20-25 cm hosszúak és 12 cm vastagok legyenek. Hüvelykujj nagyságú gyökereket válasszunk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyökér kemény és egészséges, és nincsenek rajta puha helyek vagy rothadásra utaló jelek. Két köteg torma elég lesz egy átlagos kertész számára. 2. Lépés Használjunk kerti kesztyűt, hogy védjük a kezünket. Kapáljuk fel a földet és verjük szét a göröngyöket, amíg a talaj puha nem lesz. 3. Lépés A gyökerek oldalrügyeit dörzsöljük le ültetés előtt, és csak a legfelsőt hagyjuk meg. Ezután az ágyásokba húzzunk egy 10 cm mély barázdát, és ezekbe fektessük bele a rizomákat úgy, hogy mindegyik azonos irányba nézzen. 4. Lépés A barázdákat érett komposzttal vagy ezzel kevert földdel töltsük fel. Két hét múlva már meg is jelennek a kislevelek, majd amikor a levele elérik a 8-10 cm magasságot, csípjük ki az oldalhajtásokat. Július elején érdemes kiszedni a rizomát a földből, majd az oldalgyökereket egy vizes ronggyal dörzsöljük le, majd ássuk vissza a gyökereket, így elérhetjük, hogy a gyökér mindenhol egyforma vastagságú lesz. A betakarítás ideje október végétől indul, de ha az időjárás engedi, egészen március elejéig szedhetjük a tormát a kertünkből. Érdemes gondosan kiszedni az összes gyökeret a kertből, mert a bent maradt gyökérdarabok jövőre újra kihajtanak, így hamar gaz lesz a finom és egészséges tormából. A reszelt tormát felhasználhatjuk húsokhoz, szószokhoz, vagy mártásokhoz. Mivel télálló növényről van szó, pincében is tárolhatjuk a felszedett tormát. Forrás: edenkert.hu