Így készítsünk fügelekvárt 2015-09-23 Blog, Otthon Megosztás: Tweet A fügelekvár nem a leghétköznapibb, de lássuk be, maga a füge sem az. Most érdemes kipróbálni, hiszen úton-útfélen fügébe akadhatunk. Sajnos a piacokon nem olcsó, és viszonylag ritka is, mert nehezen szállítható és gyorsan romlik. Talán ezért is kopott ki a magyar köztudatból, pedig remekül érzi magát az itthoni kertekben is ez a Közel-Keletről származó fácska. Viszont ha a kertünkben van fügefa, akkor szinte kiirthatatlan, még a növénygyilkosok sem tudják elpusztítani. Úgyhogy: hajrá füge, és hajrá fügelekvár a különlegesebb napokra! Fűszeres fügelekvár: Hozzávalók: 2 kg füge 120 dkg kristálycukor 1 rúd vanília (vagy 2 vaníliás cukor) 1 ½ kiskanál őrölt gyömbér 1 kiskanál fahéj 2 megmosott citrom reszelt héja (csak a sárga rész, a fehér nagyon keserű) és leve Elkészítése: Negyedeljük fel a fügéket, és a vaníliarúd kivételével minden hozzávalóval keverjük el. (A vaníliás cukrot is most adjuk hozzá.) Körülbelül egy órán keresztül pihentessük, néha keverjük át. Vastagabb aljú lábosban tegyük fel főni, és ha felforrt, alacsony lángon főzzük a kívánt sűrűségre. Ez nagyjából egy óráig tart. Ha egy kicsit összeturmixoljuk, hígabbá válik, így nem lesz annyira darabos. Sterilizált üvegekbe merjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Sajtok mellé, kenyérre kenve és süteményekbe töltve is mennyei! Forrás: WMN – Horvát Sára Forrás: https://napidoktor.hu/