Hogyan készítsünk házi illatszert szárított rózsából?

Készítsünk saját kezűleg szárított rózsaszirmokat tartalmazó illatszeres zacskót! Ezúton megőrizhetjük a rózsák édes illatát, és a már levágott rózsákat is felhasználhatjuk. Ez a módszer nem igényel varrást, és könnyedén díszíthetünk a lakást  is velük.

A rózsaszirmokat tartalmazó zacskók ajándéknak is nagyszerűek. Kezdd el az elkészítésüket még ma. Ne hagyj kárba veszni több rózsát!

Amikre szükséged lesz:

  • Szárított rózsák
  • Rózsaolaj
  • Ragasztópisztoly
  • Csipke, vagy más anyag
  • Szalag

1. lépés

Szárítsd meg a friss rózsákat. Akaszd fel a rózsákat fejjel lefelé egy hűvös, sötét helyen. A száradási idő helyzettől függően különbözik, de 5 nap elteltével már ellenőrizheted a rózsákat. A rózsák akkor elég szárazak, amikor a szirmok könnyedén összemorzsolhatók kézzel.

2. lépés

Szedd le a szirmokat a virágokról és tedd őket egy nagy edénybe.

3. lépés

Adj hozzá más szárított növényeket. Használhatsz szárított ürömféléket, eukaliptuszt vagy más növényt. Vágj le belőlük egy darabot, majd keverd a növényeket a rózsaszirmokhoz.

4. lépés

Az edényben keverj hozzá 25 csepp rózsaillatú illóolajat. Keverd össze alaposan, majd helyezd az egészet egy papírtasakba. Zárd le a tasakot, és hagyd állni egy hétig, az olajok teljes felszívódása érdekében.

rózsaszirmok

5. lépés

Válaszd ki a zacskó anyagát. A mi esetünkben egy régi csipkefüggönyt használunk fel. Határozd meg a rózsatasak méretét, majd vágj ki az anyagból egy téglalapot.

6. lépés

Helyezd ezt a kivágott részt egy kemény felületre az összeragasztás érdekében. Az anyagot össze is varrhatod.

7. lépés

Vedd kézbe a meleg ragasztópisztolyt, és a téglalap felső szélén végezz egy 5 mm-es behajtást. Ragaszd vagy varrd össze ezt a szélt. Ezzel megelőzted az anyag szétfoszlását.

8. lépés

Fordítsd át a téglalapot, hogy a felső szél durva része nézzen feléd. Hajtsd kettőbe az anyagot. Ragaszd vagy varrd össze a zacskó oldalát és alját. A behajtott felső részt hagyd nyitva.

9. lépés

Vágd le a zacskó sarkait, majd fordítsd ki.

10. lépés

Töltsd meg a zacskót szinte teljesen az illatos keverékkel. Hagyj szabadon 1 centimétert a zacskó bezárására.

11. lépés

Végezetül kösd be a zacskó száját egy szép szalaggal. Ismételd meg a fentebbi lépéseket, amíg el nem használod az összes potpourrit.

Forrás: edenkert.hu