Csoda a konyhában – Így tegyük ragyogóvá a zsíros sütőt!

Hogyan tartsuk igazán tisztán a sütőt? Fogas kérdés, hiszen ha nap mint nap használjuk, annyi zsírt, piszkot szed össze, hogy a belsejébe nézni sincs kedvünk. Ám egy olcsó és egyszerű trükkel ragyogóvá tehetjük!

A sütő megjelenése sem mindegy – különösen, ha valakit beengedünk a konyhánkba és segédkezik az ételek elkészítésében. Nem várhatjuk csúnya, zsíros, ráégett maradékokkal tarkított sütővel, node magunk se szívesen használjuk ilyen formában ezt a konyhai eszközt.

Rendszeres tisztításra rágondolni is rossz! Emlékeinkbe gyakran visszajöhet a reménytelennek tűnő, ádáz küzdelem: a belső rész és az üveg súrolása. Nem kell azonban ennyire elkeseredetten nekiveselkednünk, ha tiszta és mutatós sütőt szeretnénk!

sütő tisztítása

Használjuk inkább a régi házi praktikákat!

Mire lesz szükségünk?

  • Víz
  • Szórófejes flakon
  • Szódabikarbóna
  • Ecet
  • Egy kis tál
  • Rongy

Hogyan tisztítsuk?

  • Vegyük ki a sütőből a rácsokat.
  • Keverjünk össze egy tálban 1-2 kanál szódabikarbónát vízzel. Olyan arányban vegyítsük, hogy pasztát kapjunk, melyet könnyű szétteríteni a felületen.
  • Fedjük be vele a sütő belsejét. A szódabikarbóna barnává fog változni.
  • Hagyjuk a sütőben egész éjjelre a keveréket. Legalább 12 órára van szüksége, hogy „jól dolgozzon”.
  • Másnap egy nedves ronggyal töröljük ki a szódabikarbónát, amennyire lehet.
  • Öntsünk ecetet egy szórófejes flakonba és spricceljük a sütő belső felületére, ahol még mindig látunk szódabikarbóna foltokat.
  • Töröljük le nedves ronggyal ezt is.
  • Helyezzük vissza a rácsokat a sütőbe.
  • Állítsuk a sütő hőmérsékletét alacsony fokozatra, 15-20 percre. Ez megszárítja majd a belsejét.

Jöhet az ablaküveg!

Állítsunk össze hasonló tisztító keveréket víz és szódabikarbóna felhasználásával, hogy paszta állagú mixet kapjunk. Vigyük fel az üvegre a pasztát és hagyjuk rajta állni 30 percig. Ezután nedves ronggyal töröljük szép tisztára az ablakot!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu