4 ínycsiklandó tökös recept 2015-11-17 Blog, Otthon Megosztás: Tweet Ha valaki a sült tökön kívül más, fantasztikusan finom és gyors recepteket szeretne megismerni, olvasson tovább! Az utcákat járva mostanság bármerre nézünk, a narancssárga színéről már messziről árulkodó, különböző méretű és formájú tökökbe ütközünk. Egy lépést se tovább, kapjunk hónunk alá egy ígéretes példányt, mert izgalmas receptek sora következik: édes, sós, ropogtatni való és mind a tíz ujjunkat megnyalós finomságok! Előétel: fűszeres tökmag A tök felaprításához használjunk egy éles kést vagy bárdot. A közepéből kikanalazott magokat érdemes megtartani és kipróbálni egy új sütési módot: a fűszeres tökös ropogtatnivalót . Kell hozzá két kanál olívaolaj és egy-egy kanál só, illetve fűszerkeverék a következő fűszerekből: chili, curry, kömény, fokhagymapor, illetve bármi egyéb kedvenc fűszer; az arányok ízlés szerint alakíthatók. A tököt vágjuk kisebb darabkákra, s kezdődhet a sütés! De ha új receptekkel szeretnénk próbálkozni, akkor meg kell hámoznunk a tökdarabkákat. Ha ez is megvan, kezdődhet a turmixolás, párolás, sütés-főzés. Leves: currys sütőtök krémleves 3 evőkanál vaj 1/2 kg apróra vágott sütőtök 1/2 kg meghámozott, feldarabolt Granny Smith alma 1 hagyma 1 teáskanál curry 1 liter csirke alapleves 1/2 pohár száraz fehérbor 2 dl tejszín 1 csomag metélőhagyma só, bors Olvasszuk fel a vajat egy mély tálban, adjuk hozzá a sütőtököt, az almát, a hagymát és a curryt. Pároljuk össze őket, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel a borral, majd a csirke alaplevessel. Közepes lángon forraljuk fel. Főzzük 25-30 percig, ezalatt a tökök teljesen megpuhulnak. Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk, hogy valamennyire kihűljön, majd turmixoljuk össze. Főzzük fel újra a tejszínnel, majd metélőhagymával tálaljuk. Főétel: Sütötökös lasagna Sütőtökös lasagna videórecept Desszert: Sütőtökös süti reggelire 2 csésze liszt 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor 1/2 csésze barna cukor 1dl tejszín 1/2 csésze olvasztott vaj 3+1 tojás 1/2 kg összeturmixolt sütőtök 1/3 csésze cukor 1 teáskanálnyi fűszerkeverék: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér Mázhoz Fél csésze cukor, kevéske liszt Negyed csésze lágy margarin 1 teáskanál fahéj 1/2 csésze aprított dió Melegítsük a sütőt 180 °C-ra. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat a cukorral, vaníliás cukorral; adjuk hozzá a három tojást, majd a sütőporos liszttel alaposan keverjük össze. Végül keverjük hozzá a tejszínt. Az összeturmixolt sütőtököt keverjük ki a maradék tojással, az 1/3 csésze cukorral és a fűszerekkel. A tészta felét öntsük egy kivajazott és kilisztezett sütőedénybe, rá a sütőtökös keveréket, majd a maradék tésztát. Erre kerül a máz. A mázhoz közepes lángon főzzük össze a cukrot, a vajat, majd keverjük bele a fahéjat. Végül oszlassuk el a tésztán és szórjuk meg a felaprított dióval. 180 °C-on 40-50 percig süssük. Forrás: edenkert.hu