Tippek menstruációs fájdalom ellen

A menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom sokaknál kifejezetten erős, és olyan további panaszokkal jár, mint hányinger, hasmenés vagy épp székrekedés, puffadás.

A dismenorrhea nevű jelenség kezelési lehetőségeiről dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész beszélt.

Erős fájdalom és egyéb panaszok

A dismenorrhea nevű jelenség, vagyis a menstruációval járó fájdalom bizonyos mértékig természetes, de egyes esetekben szinte elviselhetetlenné is válhat. Az alhasban és a derékban kialakuló fájdalom a nők kb. tizedénél nagyon komoly, és 1-3 napig tartó rosszullétet okoz. 

 

Az elsődleges dismenorrhea mellett a másodlagos jelenség olyan betegségek következménye lehet, mint az endometriózis, a méhmióma vagy a kismedencei gyulladásos betegség. Az akár a combokba is sugárzó fájdalom mellett olyan tünetek is tovább nehezíthetik a helyzetet, mint a hányinger, hányás, a hidegrázás, az erős izzadás, a hasmenés vagy éppen székrekedés, a puffadás és a fejfájás.

Foto:123rf.com

Ha ilyen komoly panaszok mutatkoznak vagy a fájdalom nem csak menstruáció alatt jelentkezik, mindenképpen ajánlott az orvosi kivizsgálás.

 

 

Enyhébb, ritkábban jelentkező vagy más betegség gyanúját fel nem vető esetekben egy-egy fájdalmas epizód kapcsán elég lehet egy vény nélküli fájdalomcsillapító, görcsoldó készítmény. Elérhetőek kifejezetten menstruációs görcsökre kifejlesztett gyógyszerek is, amelyek enyhítik a méh izmainak összehúzódása és elernyedése miatt kialakuló fájdalmat.  

Foto:123rf.com

Segíthetnek olyan otthoni módszerek is, mint a meleg zuhany, a meleg borogatás az alhason, a has enyhe masszázsa és egyes gyógynövény készítmények, például a cickafark-, a kamilla- és a barátbors teák. 

A nők gyakran keresik fel a nőgyógyászati rendelőket erős menstruációs vérzéssel. A probléma nem csak kellemetlen a mindennapokban, hanem igen fájdalmas is lehet, nem beszélve a hatására olykor fellépő vashiányról, vashiányos vérszegénységről.

Erős menstruációs vérzés- mi lehet az oka?

Hosszútávon sokaknak beválik a relaxáció, a meditáció és mindenképpen jó hatású a rendszeres fizikai aktivitás. Nagyon erősen tanácsolható a dohányzás abbahagyása is.  

Ekkor kell orvosi segítség:

Nem ritka, hogy a házilagos segítség mellett szükség van orvosi vizsgálatra és kezelésre is – hangsúlyozza dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Elrendelhetünk például hormonális fogamzásgátlót, akár tabletta, akár méhen belüli eszköz, akár más formában, amivel megszüntethető az ovuláció és a menstruációs görcsök. A kivizsgálás során azonban fény derülhet betegségre is – tipikusan ilyen az endometriózis, a miómák, ciszták jelenléte -, ilyenkor természetesen ezt a betegséget kell kezelni. Viszonylag gyakran találkozunk kismedencei gyulladásos betegséggel, amire utalhat az erős medencetáji fájdalom, a fáradtság, a szabálytalan menstruáció, a köztes vérzés, a folyás, a gyakori vizelési inger, a hányás, a láz, a derékba vagy a végbélbe sugárzó fájdalom. Számos oka lehet tehát az erős menstruációs fájdalomnak, a nőknek pedig nem szabad a jelentős, életminőséget rontó tüneteket természetesnek tekinteni, és mielőbb orvoshoz kell fordulni a kiváltó okok tisztázása és a fájdalom enyhítése végett.

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.