Támadnak a fertőzések! – Vigyázz nyáron az intim higiéniára

A kánikula és a strandolás sok nő számára egyet jelent az intim fertőzésekkel, így inkább elkerüli a fürdőket, strandokat.

Vajon milyen megelőző intézkedéseket tudunk tenni, illetve milyen tünetek esetén forduljunk mindenképp orvoshoz?

A nyári hónapokban a forró és párás környezet sajnos megnöveli a hüvelyi fertőzések kockázatát. Ilyenkor leggyakrabban gombás fertőzés lép fel, ám a bakteriális húgyúti problémák esélye is megnő. Lássuk, milyen módszerekkel őrizheti meg intim egészségét a legmelegebb időszakban!

Jól szellőző fehérneműt válasszon!

Nagyon fontos a megfelelő fehérnemű választása – főleg nyáron-, hiszen a rosszul szellőző (pl. műszálas) anyagból készült darabok igencsak kedveznek a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. Ugyanígy kerülje lehetőleg a tangákat is, hiszen nagyban segítik a végbél környékén élő kórokozók hüvelybe jutását!

A szakemberek ezeken kívül a túl szűk nadrágoktól is óva intenek, mivel ezek is csak fokozzák az izzadást, így nedves környezetet teremtenek.

Fotó: 123rf.com

Ne maradjon nedves fürdőruhában!

A nedves fürdőruhák kiváló táptalajt nyújtanak a gombák elszaporodásának, hiszen azok a meleg, nedves környezetben érzik a legjobban magukat! Éppen ezért fontos, hogy miután megmártózott, cserélje át a fürdőruháját!

Nem mindegy, mit eszik

Megfigyelések szerint nyáron gyakoribbak a candida fertőzések, többek között azért, mert többet nyúlnak ilyenkor szénhidrátokhoz, édességekhez, cukros üdítőkhöz. Érdemes ezért (is) inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és a szomjúságunkat lehetőleg vízzel csillapítani.

Lactobacillus kúrára fel!

Sokkal nagyobb eséllyel lépnek fel különböző hüvelyi fertőzések, ha a lactobacilusok mennyisége valamiért lecsökken (pl. antibiotikum kúra után). Amennyiben hajlamos az intim fertőzésekre, érdemes nyáron – főleg nyaralás előtt és/vagy betegségek után- lactobacillus kúrát tartani, mellyel növelni lehet a mennyiségüket, így elkerülhetjük, hogy a kórokozók elszaporodjanak.

Mikor keressen fel szakembert?

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze felhívja arra a figyelmet, ha valaki bő/kellemetlen szagú/megváltozott állagú és színű hüvelyi folyást, égő, viszkető érzést, bőrpírt, duzzanatot tapasztal, esetleg az intim együttlétek fájdalommal járnak, keressen fel szakembert, hiszen ezek a panaszok hüvelyi fertőzésre utalnak!

Ilyenkor a nőgyógyász a tünetek alapján – esetleg tenyésztéssel- megállapítja, milyen kórokozó (gomba, baktérium, vírus) generálja a problémát, majd arra megfelelő terápiát javasol.

5 aranyszabály a nők intim higiéniájáról

Forrás: https://napidoktor.hu/index