Ezért nagyon fontos a nőknek a kardiológiai gondozás szívpanaszok után

Bármennyire is meglepő, világszerte az a tapasztalat, hogy a nők valamivel rosszabb kimenetelre számíthatnak szív-érrendszeri betegségek esetén, mint a férfiak és a kardiológiai rehabilitációban is kisebb arányban vesznek részt.

 Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a témával kapcsolatos kutatásokkal és a kardiológiai rehabilitáció jelentőségével foglalkozott.

Külön kardiológiai fókuszt érdemelnek a nők

Nemrégiben jelent meg egy útmutatás a Canadian Journal of Cardiology című szaklapban, amelyben 24 szakmai szervezet foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne a nőket hatékonyabban bevonni a kardiológiai rehabilitációba. Ugyanis nemzetközileg is megfigyelhető az a tendencia, hogy a nők határozottan kisebb hajlandóságot mutatnak a szív-érrendszeri események, betegségek utáni hosszú távú kardiológiai gondozásban részt venni, mint a férfiak, illetve nagyobb arányban szakítják félbe azt. Éppen ezért sokszor rosszabb kilátásokkal számolhatnak a férfiaknál.

szív, stressz, laptop, munka

Fotó: 123rf.com


Ezért érezték a szakemberek szükségét annak, hogy női fókuszú ajánlásokat tegyenek a kardiológiai rehabilitációval kapcsolatban. Ez a fajta rehabilitáció nem csak szívinfarktus után fontos, de többek közt szívkoszorúér betegség, szívelégtelenség, perifériás artériás betegség (PAD), örökletes szívbetegségek, bypass műtét, sztent beültetés, angioplasztika, stroke után is. A hosszú távú kardiológiai gondozás célja pedig nem csak a fizikai felépülés, de a kórházi tartózkodás csökkentése, a második esemény bekövetkeztének elkerülése, a pszichoszociális jóllét és az életminőség javítása is.

Ajánlások a nők kardiológiai rehabilitációjához

A kardiológusok és más szakemberek is egyetértenek abban, hogy a nők bevonása a kardiológiai rehabilitációba nagy körültekintést igényel. Éppen ezért megfogalmaztak néhány rájuk szabott ajánlást. Íme, néhány iránymutató elképzelés:

  • A nőket külön is kell bátorítani arra, hogy vegyenek részt kardiológiai rehabilitációban. Ehhez orvos-beteg partneri viszonyra, oda-visszakommunikációra van szükség, hogy leküzdhetők legyenek a nemekkel kapcsolatos előítéletek.
  • A rehabilitációs tervek készítésekor érdemes a nők teljes fizikai-pszichés hátterét figyelembe venni, különösen tekintettel például arra, hogy érintettek-e (valaha vagy jelenleg) a menopauzában, daganatos betegségekben, inkontinenciában, csontritkulásban, autoimmun betegségekben.
  • Érdemes külön nőknek szóló programokat szervezni, így például kardiológiai rehabilitációs célú mozgásprogramokat, dietetikai tanácsadást.
  • A nők rehabilitációjában érdemes nagy hangsúlyt fektetni a pszichés, szociális tényezőkre. Fontos lenne foglalkozni a szív-érrendszeri betegségekkel kapcsolatos oktatással, a kardiológiai betegségek kapcsolatával a stresszel, a szorongással, a depresszióval és az közösségépítő programokkal is.

A kardiológiai rehabilitáció valójában egy esély

Sztentelés és szívinfarktus után, szívelégtelenségnél is fontos a kardiológiai rehabilitáció.

Foto:123rf.com

A nőkben még mindig él az a tévhit, hogy ők a szív-érrendszeri betegségek szempontjából védettebbek, mint a férfiak, holott ez a viszonylagos védettség a menopauza után megszűnik. Ráadásul a klimax előtt is érdemes minden kardiológiai tünetet komolyan venni és kivizsgáltatni, ugyanis sokszor éppen a hamis biztonságérzet miatt kerülnek a nők későn orvoshoz – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. –  A hölgyek egyébként is hajlamosak jobban figyelni a párjuk, családjuk egészségére, mint a sajátjukra, sokszor a hosszú távú programokra „nem érnek rá”. Holott a kardiológiai rehabilitáció egy soha vissza nem térő esély, amivel nem csak az esetlegesen súlyos későbbi következményeket lehet megelőzni, de az így kialakított életmód minden egészségi mutatón javíthat és jobb életminőséget biztosít. Tehát érdemes szem előtt tartani a nőknek, hogy egy szívbetegség vagy szívinfarktus után fontos a saját egészségüket előtérbe helyezni, mert csak így lehetnek hosszú távon is a családjuk támaszai.

Szívbetegség – Ezek a leggyakoribb tévhitek

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.