Erősödő, olykor sötétebb szőrszálak- nőként PCOS-t is jelezhet

A sötét szőrszálak a nőknél igen zavaróak, hiszen a jelenlegi szépség trendek szerint a szőrtelen bőr a vonzó. Ha erős szálak jelennek meg, azt leggyakrabban csipesszel/gyantával/borotvával/lézerrel eltűntetjük.

Ha valakire ez azelőtt nem volt jellemző -főleg, ha világosabb színtípusba tartozik-, úgy érdemes utánajárni, miért is nőnek sötétebb szőrszálai, hiszen gyakran egy gyakori nőgyógyászati-endokrinológiai betegségre, a PCOS-re hívja fel a figyelmet. A témában dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Foto:pixabay.com

A testszőrzet változásai a korral, hormonokkal

A testünkön lévő szőrszálak növekedését, erősségét hormonok befolyásolják- gondoljunk csak a pubertás során bekövetkező változásokra vagy épp a hajhullásra. Leginkább a női és a férfi nemi hormonok vannak rá nagy hatással, hiszen ahogy kevesebb lesz az ösztrogén (pl. klimax idején) úgy ritkul és gyengül a szőrzet. Éppen ezért jellemző az idősebbekre a hajhullás mellet a ritkább, világosabb, gyengébb szőrzet. Ám ha a tesztoszteron kerül túlsúlyba, akkor a szőrzet sűrűbb, sötétebb és erősebb- akár férfiról, akár nőről van szó. Ez nem csak azt jelenti, hogy feltűnőbbé válnak a szőrszálak, hanem azt is, hogy olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol a férfiaknák jellemző, pl. bajusz/áll területén, vagy a mellbimbók körül.

Fotó: 123rf.com

PCOS és zavaró szőrszálak

A PCOS olyan állapot, amikor a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek. A fokozott szőrnövekedéshez hozzájárul a magas LH, inzulin, illetve az úgynevezett androgén hormonok emelkedett szintje is. A PCOS egy hormonális egyensúlyzavarhoz társuló állapot, melyet az androgének túlzott termelése vagy hatása okoz. A szindrómában szenvedő nőknél a petefészkekben több kis tüsző alakul ki, amelyek cisztákként jelennek meg, innen ered a „policisztás” kifejezés. Ezek a ciszták valójában éretlen tüszők, melyek közül nem, vagy csak ritkábban keletkezik egy domináns, mely megrepedhetne.

A PCOS egyik jellemző tünete a férfiakra jellemző szőrnövekedés a nagy mennyiségű férfihormon miatt. Ilyenkor sötétebb és erősebb szőrszálak jelennek meg olyan helyeken, ahol nőknél nem szokott (pl. bajusz, szakáll) Ezért a probléma igen kellemetlen, mert igencsak zavaró panaszokat képes az állapot generálni– mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

Androgén-érzékeny területei a következők:

  • Felső ajak
  • Szakáll terület
  • Mellek
  • Alsó has
  • Derék

Nem elég a gyanta vagy a lézer

Amennyiben PCOS miatt nőnek erősebb szőrszálak, úgy nagyon fontos az állapot kezelése, nem elég csupán a szőrszálakat eltűntetni, hiszen az állapot több szövődménnyel is járhat (pl. meddőség, menstruációs zavarok, szív-és érrendszeri betegségek). A PCOS kezelése több síkon is mozoghat, ám fontos, hogy a terápia személyre szabott legyen: ennek keretein belül indokolt lehet a túlsúly leadása, valamint minden esetben szükség van életmódterápiára (diéta, mozgás), amit gyógyszerek, táplálékkiegészítők, vitaminok szedése egészíthet ki. Fontos szempont lehet még az inzulinszintek egészséges tartományba terelése, az inzulinrezisztencia csökkentése is. 

A perimenopauza és a PCOS tünetei könnyen összekeverhetőek

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.