A strandszezon réme: az intim fertőzés

Lassan előkerülhet a fiók mélyéről a fürdőruha, és ideje beszereznünk a megfelelő ápolást nyújtó, káros UV-sugárzás ellen védő naptejet is.

Ahogy a meleg beköszöntével fokozottan odafigyelünk bőrünk egészségére – főleg ha strandra, vízpartra indulunk –, úgy kell gondolunk testünk „láthatatlan”, intim higiéniájára is.

A strandszezon nem csak a felhőtlen csobbanásból, a napozásból, a kikapcsolódásból áll. Sokaknak az egész nyarát meg tudja keseríteni, ha már a szezon legelején nem elég elővigyázatosak, és a strandról nem csak szép élményekkel, de makacs intim fertőzésekkel is távoznak.
Bakteriális vaginózis, e-coli okozta hólyaghurut és a különféle gombás megbetegedések, hogy csak a leggyakoribb problémákat említsük, amivel a hölgyek nyaranta gyakrabban keresik fel nőgyógyászukat. Jó ha felkeresik, hiszen így a megfelelő kezeléssel, esetleg célzott antibiotikumos kúrával viszonylag gyorsan és komplikációmentesen megszüntethetőek a kellemetlen nőgyógyászati panaszok. Viszont ha messzire elkerülik a nőgyógyászati magánrendelést, gondolván, majd elmúlik ez is magától, megnövelik a különféle komplikációk esélyét, plusz hiába is csitulnak a tünetek, a kikezeletlenül maradt fertőzés újra és újra visszatér majd. Nem csak nyáron, az év minden napján rizikófaktor lesz. Így hát nem éri meg kockáztatni, és ajánlatos már az első enyhébb tünetek megjelenésével megkeresnünk egy szakorvost.

A magunkon felejtett nedves fürdőruha potenciális veszélyforrás

A többség úgy gondolja, intim fertőzést a jéghideg vízben, vagy egy nem megfelelően karbantartott és tisztított medencében lehet elkapni. Ők sincsenek messze az igazságtól, mert valóban komoly egészségügyi kockázatai vannak annak, ha egy baktériumoktól hemzsegő medencében mártózunk meg. De nem csak a medencét, az egyre népszerűbb jacuzzit is meg kell említenünk, hiszen nem feltétlen kell ahhoz hideg víz, hogy az ember összeszedjen valamit.

Gyakori vizelési inger, hólyagfájdalom…

– sokan azt gondolják, hogy egy kis felfázás, pedig az is lehet, hogy IC szindróma, melyet nem szabad félvállról venni.

Felfázás vagy valami más? Ismerje meg az IC szindrómát!

Mivel a strandolással szorosan együtt jár, hogy huzamosabb időn át rajtunk van a vizes fürdőruha, és tudnivaló, hogy a nedves közeg elősegítheti a kórokozók bejutását és megtelepedését, ezért a legtöbb probléma gyökere mégis a hosszan magunkon hagyott, nedves fürdőruha, és a nem megfelelő higiéniai szokások körül keresendő. Az csak ráadás, hogy vannak olyan nők, akik eleve jobban ki vannak téve a különféle fertőzéseknek, és érzékenyebben reagálnak minden ilyen helyzetre. Nekik fokozottan oda kell figyelniük.

Foto:pixanay.com

Mit tehetünk a strandon, hogy elkerüljük az intim fertőzéseket?

  • Legyen nálunk váltás fürdőruha, hogy alkalom adtán a nedveset szárazra tudjuk cserélni.
  • Ne legyen rajtunk egész nap a vizes fürdőruha! Ha nem vagyunk éppen a vízben, de nincs nálunk cseredressz, legalább a fürdőruha alsót cseréljük le egy shortra.
  • Mindig zuhanyozzunk strandolás előtt/után!
  • Menstruáció esetén, főleg az erősebb napokon, ajánlatos lemondani a fürdőzésről.
  • Ha a menstruációnk és a strandolós napjaink egybeesnek, minél többször cseréljünk tampont (aranyszabály, hogy miután kijöttünk a vízből, lehetőleg azonnal távolítsuk el, és helyezzünk fel egy szárazat).
  • Kerüljük a silány minőségű műszálat tartalmazó fürdőruhákat!
  • Mindig a saját strandtörölközőnket használjuk!

Forrás: Ezüstfény Klinika