Véradók Világnapja – 44 helyszínen szerveznek véradást

Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Ebből az alkalomból a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat országszerte 44 helyszínen várja a véradókat.

A Vöröskereszt egy játékot is hirdet a világnapra, arra kérnek mindenkit, hogy ez önkéntességnek ezt a nemes és közhasznú típusát népszerűsítsék úgy is, hogy fotót posztolnak a véradásról a közösségi médiában. A #veradokvilagnapja #veradovagyok hastageket használók között badacsonyi kikapcsolódást sorsolnak ki a Csendes Dűlő Szőlőbirtok jóvoltából.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon köszönetet mondanak a rendszeres véradóknak, felhívják a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra biztatnak, hogy időről időre menjenek el vért adni. A nap, amelyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az AB0 vércsoport-rendszer felfedezőjének a születésnapja.

A Magyar Vöröskereszt és az OVSZ ezen a napon 44 véradóponton és a Vérellátó intézményeiben szervez véradást. A pontos helyszínek és időpontok a www.veradas.hu és az www.ovsz.hu  vagy a Véradás – Vöröskereszt ingyenes mobil applikáción keresztül érhetőek el.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. Tavaly 13 893 véradóeseményt szervezett, amelyeken 372 378 véradó vett részt, több mint negyvenezren életükben először adtak vért. Jelenleg a korhatár 18 év, és két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Tavaly egyébként márciusban és decemberben voltak a legaktívabbak a véradók idehaza. A nyári hónapokban a hazai vérellátás biztosítása minden évben kiemelt feladatot jelent a nagy meleg, a szabadságok és a nyaralások miatt, ezért a Magyar Vöröskereszt idén is követi a véradókat a nagyobb fesztiválokra (VOLT, EFOTT, Művészetek Völgye, stb.), a nyaralóhelyekre és ezeken is szervez véradást, hiszen nyáron is szükség van az életmentő vérre.

A 137 éves Magyar Vöröskereszt véradószervező munkáját 156 munkatárs és 6 367 önkéntes segíti.

Forrás: https://napidoktor.hu/index