Újra fogadhat betegeket a szegedi koraszülött-intenzív osztály

Csütörtök reggeltől ismét fogadhat betegeket a szegedi koraszülött-intenzív osztály, ahol korábban klebsiella pneumoniae fertőzést fedeztek föl.

Tombácz Zsuzsanna elmondta, az osztályon befejeződött a fertőtlenítés, megvannak az azt követő mintavételek eredményei is, és a járványügyi hatóság munkatársai mindent rendben találtak.

A Szegedi Tudományegyetem klinikai osztályán rendszeres járványügyi ellenőrzés során fedezték föl a klebsiella pneumoniae fertőzést, ezért április 5-étől felvételi zárlatot rendeltek el.

baba480

Az ott kezelt csecsemők közül ötnél mutatták ki a baktériumot. Egyikük, egy kissúlyú koraszülött április 6-án – feltehetően nem a fertőzés következtében – életét vesztette, a többiek állapota stabil, már csak egyikük van lélegeztető gépen.

A fertőtlenítés idejére a lezárt osztályon korábban kezelt csecsemőket a klinikán belül, elkülönítve helyezték el, az ellátásra szoruló újszülötteket pedig a társintézményekbe vitték.

A klebsiella pneumoniae tüdőgyulladást okoz, megjelenése kórházi körülmények közt nem ritka. Felnőttellátásban is meg szokott jelenni, ott nem okoz nagyobb problémát, a kissúlyú koraszülöttek szervezetét azonban rendkívül megterhelheti.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.