Törd meg a stresszt dióval

A dióban és dióolajban gazdag étrend felkészítheti a szervezetet, hogy jobban birkózzon meg a stresszel.

A Pennsylvaninai szakemberek azt kutatták, hogy a többszörösen telítetlen zsírokat tartalmazó ételek hogyan befolyásolják a vérnyomást nyugodt és stresszes állapotban. korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a dióban és olajos magvakban található omega-3 zsírsavak, mint például az alfa-linolénsav, csökkenthetik az alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL), azaz az úgynevezett rossz koleszterin szintet. Ezek az ételek a C-reaktív fehérje szintet és a gyulladás más jeleit is csökkenthetik.

?A stresszre túlságosan érzékenyen reagáló embereknél nagyobb a szívroham kialakulásának kockázata.? – mondta el Sheila G. West professzor. ?Arra voltunk kíváncsiak, hogy a stressz által kiváltott szív és érrendszeri reakciókat tompítják-e a növényekből származó omega-3 zsírsavak.?12547A kutatók 22 egészséges, de emelkedett LDL koleszterines felnőttet tanulmányoztak. Minden ételt és rágcsálnivalót a 3 különböző diétás, egyenként 6 hetes ciklusban biztosították a résztvevők számára. Az eredmények azt mutatták, hogy a diófélék mind a nyugalmim, mind pedig a stresszhelyzetben kedvező hatást gyakorolt a vérnyomásra. A szakemberek úgy teremtettek stresszhelyzetet a résztvevők számára, hogy mezítelen lábbal hideg vízbe állították őket vagy nagy közönség előtt beszédet kellett tartaniuk.

Forrás: