Szamócával a Huntington-kór ellen 2010-11-24 Napi Hírek Megosztás: Tweet A szamóca és egyéb gyümölcsfélék befolyásolják a Huntington-kór lefolyását, ugyanis a bennük található vegyületek késleltetik a betegségre jellemző tünetek kialakulását. A Kaliforniai Salk Intézet munkatársai megállapították, hogy a sok gyümölcsben és zöldségben is megtalálható fisetin nevű anyag jótékonyan befolyásolhatja a Huntington-kór és egyéb idegrendszeri zavarral járó kórképek lefolyását. Maga a Huntington-kór egy örökletes betegség, amelynek következtében az agy különböző területein az idegsejtek elpusztulnak, ezáltal okozva beszéd-, járási- és pszichés tüneteket. A betegség hátterében egy genetikai defektus áll, amelynek következtében zavar jön létre az ún. huntingtin fehérjében.A kísérlet során a hibás génnel rendelkező idegsejtek élettartamát vizsgálták. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a sejtek 50%-a pár nap múlva elpusztult, viszont ha fisetint adagoltak nekik, akkor továbbra is megőrizték életképességüket. A kutatók megállapításaikat gyümölcslegyeken is tesztelték. A betegséget hordozó rovarok, jóval kevesebb ideig éltek, mint egészséges társaik és még látási zavarok is jellemezték őket. Amennyiben a legyeknek fisetint adtak élettartamuk nőtt és a látásuk is javult. A kutatás vezetője Pamela Maher eredményei arra utalnak, hogy ez a vegyület lassíthatja a Huntington-kór lefolyását, ezáltal javítva a betegek életminőségét. Forrás: