SM központ megújuló energiával vízi tornázik

Megújuló energetikai rendszert épített az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány nyíregyházi Nappali Ellátó Intézetében.

A környezetbarát szolár parabolával a mozgáskoordináció fejlesztését segítő vízi tornához használt medence vizét melegítik majd Magyarország egyetlen, kifejezetten a szklerózis multiplexes betegek speciális igényeire szabott, emeltszintű központjában.

„Egy sikeres, eredményes, integrált nemzeti energetikai társaságcsoportnak, a nemzetgazdaság meghatározó szereplőjének az össztársadalmi célok, így a betegek és rászorulók támogatásából is ki kell vennie a részét, mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Büszkék vagyunk rá, hogy már a kilencedik intézménynek segítünk magyar fejlesztésű, környezetbarát technológiával optimalizálni energiafelhasználását és csökkenteni a költségeit. Így hazánk egyetlen, a szklerózis multiplexes betegek különleges igényeinek megfelelő intézetében a szakemberek a rehabilitációra koncentrálhatnak, a felszabaduló forrásokat pedig további példamutató fejlesztésekre fordíthatják.”

A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex, SM) a központi idegrendszer autoimmun eredetű idült gyulladásos betegsége, az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a fiatal felnőttek körében. A változatos tüneteket produkáló, „ezerarcú” kór pontos oka ismeretlen, és meggyógyítása egyelőre nem lehetséges, ezért a betegek számára a terápia mellett kulcskérdés a megfelelő rehabilitáció.

Magyarországon hozzávetőleg 8 ezer családot érint az SM betegség, megfelelő kezelés és rehabilitáció mellett a betegek többsége sokáig teljes, aktív életet élhet.

solar

Magyarországon a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) tartja fenn az egyetlen, kifejezetten a szklerózis multiplexes betegek speciális igényeire szabott emeltszintű "Nappali Ellátó Intézetet”. A nyíregyházi központot nemrégiben egy EU-s pályázat támogatásával bővítették, így a nappali ellátottak száma 45 főre nőtt.

Az Alapítvány végleges célja, hogy bentlakásos rehabilitációs intézetet alakítson ki, amelyet az ország bármely részéről igénybe vehetnek a betegek.

Támogatási programja keretében az MVM hazai fejlesztésű és gyártású, környezetbarát, szolár parabola elven működő napenergia-hasznosító berendezéseket adományoz szociális, egészségügyi és oktatási intézményeknek. Az MSMBA nyíregyházi Nappali Ellátó Intézetében a kilencedik ilyen projekt valósult meg.

A napkollektorokkal a támogatott intézmények komoly energia-megtakarítást érhetnek el: az MVM Csoport óbudai székházának tetején telepített négy szolár parabolával 2011-ben közel 3 000 köbméterrel csökkentette földgázfogyasztását.

Az MSMBA nyíregyházi Nappali Ellátó Intézetében a szolár parabolával a vízi tornához használt medence vizét melegítik majd megújuló energiával.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.