Radiológia – Milliók gyógyulását támogatja

A radiológia napja kapcsán világszerte figyelemfelhívó kampányok indulnak arról, hogy a képalkotó diagnosztikai eljárások milyen fontos szerepet töltenek be az orvostudományban.

Wilhelm Conrad Röntgen 1895. november 8-án fedezte fel a később róla elnevezett röntgensugárzást. Ez lett később több képalkotó módszer alapja is, amelyek közül páciensek a legtöbbet a klasszikus röntgennel, a mammográfiával és CT-vizsgálatokkal találkoznak. A röntgensugarak segítségével működő eljárások mellett a képalkotó diagnosztikához tartoznak többek között a mágneses rezonancián alapuló MRI-vizsgálatok, a nukleáris medicina és az ultrahang is. 

Magyarországon átlagosan 7,5-8 millió képalkotó vizsgálat történik egy évben, ennek 40%-a magánegészségügyi ellátás keretében. Hazánkban 2020-ban 94 CT-berendezés, 48 MRI, 150 mammográf és számos röntgen felvételi berendezés működött. A képalkotó vizsgálatok elengedhetetlenek például a rosszindulatú daganatok kimutatásánál, a csontok és a lágyrészekben kialakult elváltozások felfedezésénél, így az egyes betegségek meghatározásnál is nagyon fontos szerepet töltenek be.

Az Affidea Magyarország az egyik legjelentősebb képalkotó diagnosztikai szolgáltató az országban. A vállalatnál 9 CT és 5 MRI, valamint számos röntgen, mammográf, ultrahang, csontsűrűségmérő, és egy digitális angiográfiás berendezés működik a betegellátás érdekében, amelyek a legmodernebb technológiát képviselik.  Évente összesen 500 ezer képalkotó vizsgálatot végeznek az Affidea egészségügyi központjaiban.

MRI

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon elsőként nyertük el az Európai Radiológusok Társasága ötcsillagos minősítését annak elismeréseként, miszerint a röntgensugárral működő CT vizsgálataink során betegeink számára a lehető legkisebb sugárterhelést jelentő vizsgálati protokollokat alkalmazzuk. Nemrégiben két központunk, az Affidea Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központ, valamint az Affidea MH-EK II.-es Telephely kapta meg további négy évre az Európai Nukleáris Medicina Tanács / Egészségügyi Szakorvosok Európai Uniója (UEMS/EBNM) akkreditációját, amely igazolja, hogy izotóp diagnosztikai szolgáltatásaink is megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak és követelményeknek” – mondta Dr. Kardos Lilla vezető orvosigazgató.

A magas színvonalú képalkotó diagnosztikához elengedhetetlenek a radiológiával foglalkozó szakemberek. De mivel is foglalkozik egy radiológus? A képalkotó vizsgálatokat speciális, sok esetben felsőfokú végzettséggel rendelkező radiográfusok végzik, radiológus szakorvosok irányításával. Az elkészült vizsgálatokat radiológus szakorvosok értékelik, leletezik, illetve konzultálnak a vizsgálatot kezdeményező szakorvossal. Az Affidea Magyarországnál 70 radiológus szakember dolgozik országszerte.

A radiológia az orvoslás minden területében igen fontos analitikus szakma, a speciálisan képzett, nagy gyakorlattal rendelkező radiológus orvos a betegség diagnosztizálásában, ismert betegség esetén a terápia hatásosságának követésében a klinikus orvos egyik legfontosabb konzultánsa. Az Affideánál mindent megteszünk azért, hogy a magyar radiológusok a világ élvonalába tartozzanak. Vállalatunk akkreditált radiológusképző hely, ahol az elmúlt években több tucat rezidens szerzett klinikai gyakorlatot és szaktudást, és tett ennek nyomán sikeres szakvizsgát. Egészségügyi központjainkban nem csak a legmodernebb technológiákkal ismerkedhetnek meg a fiatal orvosok, de több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáktól sajátíthatják el a vizsgálatok értékelésének tudományát. Különösen büszkék vagyunk a leletezési minőségellenőrzési rendszerünkre, amely garantálja a minimális hibaszázalékkal való gyors és hatékony szakmai eredményt” – tette hozzá Dr. Kardos Lilla.

Olvasd el ezt is!

Ilyen a kontrasztanyagos mammográfia

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.