Ma van a kávé világnapja- receptekkel ünnepeljünk 2015-09-29 Blog, Napi Hírek Megosztás: Tweet A legtöbb országban szeptember 29-én, vagyis ma ünneplik a Kávé napját, köztük hazánkban is. Íme néhány finom kávés recept, a megemlékezés okán: Készítsünk kávélikőrt: Hozzávalók: A kávéhoz: 2 csésze víz ¾ csésze xilit ¾ csésze édesítőszer vagy szemcsés eritritol (természetes édesítőszer) ¼ csésze őrölt kávé 1 és ½ csésze vodka 1 evőkanál kakaópor 1 teáskanál vanília kivonat. Mexikói kávéhoz: 30 ml kávé likőr; kb. 15 ml tequila (ha nem szeretjük, plusz kávélikőr vagy vodka hozzáadása is megfelelő); 1 csésze frissen főtt kávé; 3 evőkanál tejszínhab; egy kevés fahéj a meghintéshez. A kávélikőr készítéséhez egy közepes méretű edényben, közepes hőmérsékleten vegyítsük össze a vizet, a xilitet, az édesítőszert és a kávézaccot. Hagyjuk felforrni, majd csökkentsük a hőt és főzzük fél órán át, míg egy kissé meg nem vastagodik. Hagyjuk hűlni. Tegyük át a keveréket egy üvegedénybe, és adjuk hozzá a vodkát, kakaóport és a vaníliakivonatot. Zárjuk le az üvegedényt, tegyük egy sötét, hűvös helyre és várjunk. 3 hét a legideálisabb várakozási idő – ezalatt időnként érdemes meg-megrázni az edényt. Ha készen van, a keveréket szűrőn szűrjük át, majd egy kávéfilteren is érdemes átszűrni – hosszadalmasnak tűnik, de megéri, hogy tökéletes likőrt kapjunk. Vaníliás jeges kávé receptje- egyenesen Mexikóból: Hozzávalók 4 személyre: 5 dl frissen főzött kávé 4 evőkanál barna cukor 2 széthasított vanília rúd tejszín őrölt szerecsendió A vaníliás kávé elkészítése: Öntsük bele a feketekávét egy tálba, keverjük össze cukorral, amíg feloldódik. Tegyük bele a vanília rudakat. Fedjük le, és hagyjuk hűlni legalább 2 órán keresztül. Ezek után szűrjük át a kávét. Fogyasszuk tejszínnel és szórjuk meg szerecsendióval. És egy finom, könnyen elkészíthető sütemény: Kávés kocka Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg cukor 6 db tojásfehérje 3 evőkanál rétesliszt 1/2 zacskó sütőpor 20 dkg darált dió A krémhez: 6 db tojás sárgája 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 12 dkg csokoládéreszelék 1,5 dl feketekávé (instant kávéból, akár koffeinmentesen is) 10 dkg margarin A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és fokozatosan beleforgatjuk az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, valamint a cukrot és a diót. Margarinnal kikent tepsiben vagy sütőformában, 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd kihűtjük. A krémhez összekeverjük a tojás sárgákat és a cukrot, beletesszük a vaníliás cukrot, a csokireszeléket, valamint a feketekávét. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Kihűtjük, majd ez előzőleg felhabosított margarinnal összekeverjük. Ezt a masszát rákenjük a kihűlt tésztára. Forrás: https://napidoktor.hu/