Ma van a kávé világnapja- receptekkel ünnepeljünk

A legtöbb országban szeptember 29-én, vagyis ma ünneplik a Kávé napját, köztük hazánkban is.

Íme néhány finom kávés recept, a megemlékezés okán:

Készítsünk kávélikőrt:

Hozzávalók:

A kávéhoz:

  • 2 csésze víz
  • ¾ csésze xilit
  • ¾ csésze édesítőszer vagy szemcsés eritritol (természetes édesítőszer)
  • ¼ csésze őrölt kávé
  • 1 és ½ csésze vodka
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál vanília kivonat.

Mexikói kávéhoz: 30 ml kávé likőr; kb. 15 ml tequila (ha nem szeretjük, plusz kávélikőr vagy vodka hozzáadása is megfelelő); 1 csésze frissen főtt kávé; 3 evőkanál tejszínhab; egy kevés fahéj a meghintéshez.

A kávélikőr készítéséhez egy közepes méretű edényben, közepes hőmérsékleten vegyítsük össze a vizet, a xilitet, az édesítőszert és a kávézaccot. Hagyjuk felforrni, majd csökkentsük a hőt és főzzük fél órán át, míg egy kissé meg nem vastagodik. Hagyjuk hűlni.

likőr

Tegyük át a keveréket egy üvegedénybe, és adjuk hozzá a vodkát, kakaóport és a vaníliakivonatot. Zárjuk le az üvegedényt, tegyük egy sötét, hűvös helyre és várjunk. 3 hét a legideálisabb várakozási idő – ezalatt időnként érdemes meg-megrázni az edényt.

Ha készen van, a keveréket szűrőn szűrjük át, majd egy kávéfilteren is érdemes átszűrni – hosszadalmasnak tűnik, de megéri, hogy tökéletes likőrt kapjunk.

Vaníliás jeges kávé receptje- egyenesen Mexikóból:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dl frissen főzött kávé
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 2 széthasított vanília rúd
  • tejszín
  • őrölt szerecsendió

A vaníliás kávé elkészítése:

Öntsük bele a feketekávét egy tálba, keverjük össze cukorral, amíg feloldódik. Tegyük bele a vanília rudakat. Fedjük le, és hagyjuk hűlni legalább 2 órán keresztül. Ezek után szűrjük át a kávét. Fogyasszuk tejszínnel és szórjuk meg szerecsendióval.

vanília

És egy finom, könnyen elkészíthető sütemény: Kávés kocka
Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg cukor 6 db tojásfehérje 3 evőkanál rétesliszt 1/2 zacskó sütőpor 20 dkg darált dió
A krémhez: 6 db tojás sárgája 20 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 12 dkg csokoládéreszelék 1,5 dl feketekávé (instant kávéból, akár koffeinmentesen is) 10 dkg margarin
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és fokozatosan beleforgatjuk az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, valamint a cukrot és a diót. Margarinnal kikent tepsiben vagy sütőformában, 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd kihűtjük.
A krémhez összekeverjük a tojás sárgákat és a cukrot, beletesszük a vaníliás cukrot, a csokireszeléket, valamint a feketekávét. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Kihűtjük, majd ez előzőleg felhabosított margarinnal összekeverjük. Ezt a masszát rákenjük a kihűlt tésztára.

Forrás: https://napidoktor.hu/