Koronavírus – Több összefüggés van a betegség és a hormonok között

Diabétesz, elhízás, D-vitamin hiány esetén rosszabbul járnak a betegek

Kutatók szerint a Covid-19 és a hormonok között több kapcsolat is megfigyelhető, ezért alakul számos esetben rosszabbul a cukorbetegségben, elhízásban, D-vitamin-hiányban szenvedők betegsége.

Az már a világjárvány elején egyértelművé vált, hogy a férfiak fogékonyabbak a súlyos koronavírus-megbetegedésre, mint a nők, s nagyobb esetükben a halál kockázata is.

Az okok között említik a kutatók a dohányzás nagyobb elterjedtségét a férfiak körében, valamint azt is, hogy kevésbé hajlandók maszkot viselni. Ám létezhet egy alapvető, biológiai magyarázat is, mely a hormonokat hozza előtérbe.

A SARS-CoV-2, vagyis a Covid-19-et okozó vírus két ACE2 és TMPRSS2 nevű membrán-receptort hasznosít, hogy behatoljon a gazdasejtjeibe.

Nem támaszkodhatnak a vakcinával már beoltottak általános védettségére azok az emberek, akik nem vették fel a koronavírus-oltást – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Koronavírus – Az oltást fel nem vettek nem hagyatkozhatnak az általános védettségre

 

 

 

Kutatók szerint ezek az androgének – azaz férfi nemi hormonok – növelik ezen receptorok termelődését a tüdő légutakat szegélyező sejtekben, ami a vírus számára megkönnyíti, hogy bejusson a férfiak tüdőszöveteibe.

A férfi nemi hormonokkal összefüggő, egyéb bizonyítékok közé tartozik az a megfigyelés, hogy a kopasz férfiaknál magas a hajvesztésért felelős dihidrotesztoszteron (DHT) szint, s a férfi kopaszságot is összefüggésbe hozták már a súlyos koronavírus-esetekkel.

Különös az is, hogy a klinikai vizsgálatok azt sugallják: a prosztata állapotok, valamint a férfi hajhullás kezelésére szolgáló gyógyszerek – amelyek csökkentik a DHT termelést vagy blokkolják a hormon receptorait -, felgyorsíthatják a koronavírusban szenvedők gyógyulását.

Vezető spanyol, török ​​és olasz endokrinológusok a közelmúltban áttekintették a férfi hormonokról és a koronavírus számos más, hormonokkal kapcsolatos kockázati tényezőiről szóló legfrissebb bizonyítékokat, s ezeket ismertették is az Európai Endokrinológiai Társaság közleményében. Az összefoglaló frissítésnek számít a 2020-as márciusihoz képest, hiszen akkoriban csak a koronavírus-járvány elején járt a világ.

Foto:123rf.com

A szerzők szerint az orvosoknak körültekintően kell eljárniuk a tesztoszteron felírásakor, különösen idősebb korban, hipogonadizmus esetén (amikor a herék nem állítanak elő tesztoszteront és ondósejtet), mert ilyenkor a kezelés céljából androgénpótló terápiát javasolnak.

A szakemberek felülvizsgálják a bizonyítékokat és tanácsokat adnak számos egyéb endokrin betegségre vonatkozóan is, beleértve a D-vitamin-elégtelenséget, a cukorbetegséget, az elhízást, a mellékvese-elégtelenséget, valamint az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy problémákat.

Alacsony D-vitamin szint

Nagyon úgy tűnik, hogy az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a koronavírus súlyosabb eseteivel.

A kutatók felhívták a figyelmet arra: tisztában kell lennünk a Covid-19 endokrin rendszerre ható következményeivel, főleg az ismert endokrin betegségek esetén – ilyen a diabétesz, az elhízás vagy a mellékvese elégtelensége, de veszélyben lehetnek olyanok is, akiknek betegsége nem ismert – hangsúlyozta Manuel Puig-Domingo, a Barcelona-i Universitat Autònoma orvosa.

Fotó: 123rf.com

A D-vitamin-elégtelenség például igen sűrűn előfordul, s ma már nem újdonság, hogy ez a probléma igen gyakori a kórházba került koronavírusosok körében, ami negatívan befolyásolhatja a betegség kimenetelét.

A neve ellenére a D-vitamin nem vitamin, hanem egy hormon-elővegyület. Néhány tanulmány megállapította, hogy az alacsony D-vitamin szint súlyosabb koronavírus-betegséggel és halálozással jár. A D-vitamin bevitelre különösen oda kell figyelniük az időseknek, a diabéteszeseknek és az elhízottaknak.

Rossz eredmények a cukorbetegek körében

Számos publikált bizonyíték alapján a cukorbetegség, a vércukorszint nem megfelelő kezelése és az elhízás jelentős kockázati tényező a rosszabb koronavírus-kimenetel és az elhalálozás szempontjából – jegyzik meg az endokrinológusok.

Nagyon fontos az éberség, az endokrin klinikákon megjelenő betegek tesztelése, valamint koronavírus esetén a korai kórházba kerülés – hangsúlyozták a kutatók. Megállapításaik szerint a 2-es típusú cukorbetegség metforminnal és a magas koleszterinszintű sztatinokkal kezelése kevésbé súlyos koronavírus-megbetegedéssel hozható összefüggésbe, s alacsonyabb a halálozási kockázat is. Ezeket a gyógyszereket ezért nem szabad abbahagyni a kórházba kerüléskor sem.

Az inzulint termelő hasnyálmirigy béta-sejtek különösen érzékenyek lehetnek a vírus okozta károsodásokra, mivel nagy mennyiségű ACE2-receptort expresszálnak. Ez részben megmagyarázza, miért alakulhat ki diabétesz súlyos koronavírus után.

Fotó: 123rf.com

A világjárvány évében az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség esetében is folyamatosan nőtt a halálesetek száma, s bizonyítékok jelentek meg arról, hogy a diabétesz és a koronavírus között kétirányú kapcsolat állhat fenn, mind a már létező állapotok, mind pedig az újonnan jelentkező cukorbetegség szempontjából – mutattak rá a szakemberek.

Elhízás és nagyobb koronavírus-kockázat

Sajnos nem kérdés, hogy a világjárvány folyamán nagyon sokan menekültek az evésbe. Márpedig a diabétesz mellett az elhízás a Covid-19 fő kockázati tényezője.

Fotó: 123rf.com

„A súlykontroll, a vérnyomás- és a vércukorszint-szabályozás mindig is fontos volt a kardio-metabolikus egészség javítása, a komoly egészségügyi következmények elkerülése szempontjából, ám mostmár a koronavírus kiküszöbölése is cél” – hívták fel a figyelmet az endokrinológusok.

Ha az ember nem figyel arra, hogy az étrendje, a fizikai aktivitása megfelelő legyen, nem alszik eleget és stresszes, könnyedén az elhízás útjára léphet.

Az elhízott embereket járvány idején és egyébként is ösztönözni kell a testmozgásra, az egészséges táplálkozásra, hatékony stresszoldó stratégiák kidolgozására, valamint az alvás optimalizálására.

Az endokrin mirigyek közvetlen károsodása

Amellett, hogy a koronavírus hatást gyakorol a hasnyálmirigyre, a kutatók leszögezik: bizonyítékok vannak arra, hogy a vírus közvetlenül károsíthatja a mellékvesét, az agyalapi mirigyet és a pajzsmirigyet. Ezért felülvizsgálják a legfrissebb bizonyítékokat, az egyes endokrin szervekkel kapcsolatos állapotok kezelésére pedig ajánlásokat adnak.

Foto:123rf.com

Kiemelik ugyanakkor, hogy a Covid-19 vakcinák klinikai vizsgálatai során kiderült: hatékonyságuk és biztonságosságuk a stabil cukorbetegségben és elhízásban szenvedő betegeknél hasonló, mint az egészségeseknél.

A szakemberek véleménye szerint nem kell másként kezelni az oltást olyan stabil endokrin betegségek esetében sem, mint az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, a Graves-kór, az Addison-kór, az agyalapi mirigy adenoma, 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, valamint az elhízás.

Hozzátették azonban, hogy az olyan betegségek kezelésénél, mint az Addison-kór – melyben a mellékvesék nem termelnek elegendő hormont -, szükség lehet változtatásokra az oltások lehetséges mellékhatásai, például a láz kezeléséhez.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.