Hiperaktívak leszünk az ételszínezékektől? 2011-01-28 Napi Hírek Megosztás: Tweet Az ételfestékektől pirosabb a kandírozott cseresznye és néha furcsán kék a gyermekek nyelve. De a szintetikus ételfestékeknek más hatásuk is van. Az ételfestékek nemcsak kívánatosabbá vagy különlegessé teszik élelmiszereinket, hanem viselkedési problémákat is okozhatnak. 2007-ben a Southampton-i Egyetem kutatóinak a Lancetben jelent meg cikke arról, hogy vizsgálataik szerint két korcsoportban ? a három és a nyolc-kilenc évesek között – megnőtt a hiperaktivitás előfordulása, amikor két különböző, mesterséges színezékekből és tartósítószerekből álló keveréket tartalmazó élelmiszereket adtak a gyermekeknek. Erre hivatkozva az Európai Parlament a múlt évben elrendelte, hogy a mesterséges ételszínezékeket tartalmazó élelmiszerek csomagolására írják rá: ?Fogyasztása befolyasolhatja gyermeke viselkedését és összpontosítási képességét.? Ennek hatására a Center for Science in the Public Interest tudományos szervezet tizencsolc orvosa petíciót nyújtott be az Egyesült Államok élelmiszer és gyógyszerekért felelős hivatalához, a Food and Drug Administration-höz.Azt követelik, hogy a hivatal tiltsa be a szintetikus ételfestékeket és rendelje el, hogy teljes kivonásukig figyelmezetető címkéket helyezzenek el az élelmiszereken. Az FDA és más szakértők szerint az ételfestékek a legtöbbet és legalaposabban bevizsgált anyagok közé tartoznak, és kevés a bizonyíték a feltételezett kapcsolatra a hiperaktivitás és az ételfestékek között. Néhány gyermekgyógyász azt tanácsolja a viselkedésproblémás gyermekek szüleinek, hogy iktassák ki a gyermek étrendjéből a glutént, a cukrot, az ételfestékeket és a tartósítószereket. ?Legalább a felüknél ez a módszer segített.? ? mondta Dr. Aaron Donell, az Illinois-i Gyermekkórház gyermekorvosa. Káros vagy nem, néhány gyártó már elkezdte felcserélni a mesterséges ételszínezékeket természetes alapú festékekre termékeiben. Forrás: