Fájdalommentes vizsgálattal a prosztatarák ellen

A férfiak vizelési problémáinak hátterében állhat prosztata megnagyobbodás, de rosszindulatú elváltozás is.

A szerv, ami egyre nő
A prosztata vagy dülmirigy a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. Ahogyan a szerv megduzzad, beszűkíti a rajta áthaladó húgycsövet, ez a jelenség okozza később a jellegzetes vizelési  panaszokat.

Az idősödés és a hormonális változások miatt a prosztata bizonyos mértékű növekedése természetes, bár ez jó esetben nem okoz gondot. Azonban ha a prosztatán áthaladó húgycső összenyomódik, ez fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni. Végül ez vezethet a vizelet pangásához, később vesefunkció csökkenéséhez,  végső soron fertőződhet a  vizelet is.

Klasszikus és fájdalommentes vizsgálatok
Probléma esetén az urológus síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintja a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később bakterológiailag elemzik, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat.

kesztyu4

Szinte minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így mindenképpen fontos mérőszám. Egyes esetekben felmerülhet még a számítógépes vizeletáramlás vizsgálata is.

Ezeken a diagnosztikus módszereken kívül szóba jöhet még az ultrahang vizsgálat, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. Utóbbi esetben az ultrahangkészülék egy speciális tartozéka segítségével a végbél felől láthatóvá válik a prosztata állománya, annak méretét, szerkezetét illetve környezetét is láthatja az ultrahang specialista. A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát eltérés esetén szükséges a további kivizsgálás.

24

Figyelmeztető jelek
Ötven év kor felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztata-szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Szűcs László, urológus.

A gyanút keltő tünetek:

  • gyakori, sürgető vizelési ingerek
  • éjszaka többször jelentkező vizelési inger
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás
  • szakaszossá váló vizelés
  • utócsepegés
  • akut gyulladás

Forrás: