Elindult az Ízbontó-játék

A harmonikus zene jobban kiemeli az édes ízeket, míg a disszonáns hangok a savanyút – az ún. multisense tudományág szakértői világszerte tanulmányozzák az érzékszerveink közötti kapcsolatot.

Magyarországon – Ízbontó címmel – most játékos formában indul egy hasonló, országos kísérlet az interneten, amelyhez Oláh Dezső Prima Primissima díjas zongoraművész és DJ Titusz szolgáltatja a zenei alapanyagot.

Az Ízbontó elnevezésű online játék résztvevői különböző hangulatú hangmintákat párosíthatnak össze a négy alapízzel. A szavazás májusi lezárultával kiderül, hogy a felhasználók melyik alapízt melyik hangmintához kötötték.

A multisense nevű fiatal, gyorsan fejlődő tudományága különböző érzékszervek közötti kapcsolatot vizsgálja. A terület argentin, brit, német szakértői kimutatták, hogy bizonyos dallamok kiemelnek bizonyos ízeket, azaz a zene és a hangok képesek megváltoztatni azt, ahogyan az ízeket érzékeljük.

Ízbontó-zenék Oláh Dezsővel és DJ Titusszal

Az Ízbontó website-on (siogyumolcs.hu/izbonto) hallható alapíz-hangmintákat a Junior Prima Primissima díjas zongoraművész, Oláh Dezső játszotta fel a multisense tanulmányok által meghatározott „sorvezető” segítségével. Ez a sorvezető többek között hangmagasság, tempó és hangszín szerint tesz különbséget az alapízek között.

„Mindig úgy játszom a zongorán, hogy közben érzések, illatok, ízek vesznek körbe, éppen ezért nagy örömmel zenésítettem meg az alapízeket” – mondta Dezső a kísérlet elindulása alkalmából tartott eseményen.

A szavazás lezárultával DJ Titusz készít a legtöbb szavazatot kapott édes és savanyú hangmintákból zenei produkciókat. „A popzene tele van hangok és ízek kavalkádjával, ezek előtt tisztelgünk az új Ízbontó-számokkal” – mondta el DJ Titusz, aki májusra ígérte az új „kóstolódalok” elkészülését.

Hogy a kísérlet teljes legyen, az Ízbontó-játék résztvevői között exkluzív lakáséttermi vacsorát sorsolnak ki, melyen Sulyok Miklós professzionális ínyenc és szakács készít különleges menüsort a négy alapízre építve. „A menü egyelőre titok, a játékos kísérlet része lesz. Ami biztos, hogy a négy alapíz – az édes, sós, savanyú és keserű – markánsan fognak megjelenni a vacsora során.”

Forrás: