A tejes igazság 2010-03-07 Napi Hírek Megosztás: Tweet Sok ember gondolja magáról, hogy laktózintoleranciában szenved, azonban sokaknál mégsem ez a helyzet. A probléma megoldása abban rejlik, hogy több embernek kellene fogyasztanaia tejterméket és táplálkoznia ezáltal kiegyensúlyozottabban. A valódi laktózintolerancia pontos előfordulása nem ismert, de valószínűleg sokkal ritkább, mint gondolnánk. A laktózintoleranciában szenvedők nem fogyasztanak tejet és tejterméket, azonban ennek hatására kalcium- és D-vitamin-hiány léphet fel. ?Különösen gyerekekben és serdülőkben nehéz az elegendő kalcium- és D-vitamin bevitel biztosítása tejtermékek nélkül? ? mondta el Dr. Frederick J. Suchy, a Mount Sinai Orvosi Egyetem gyermekhepatológus professzora. ?A két vegyület fontos szerepet játszik a csontok egészségében, továbbá egyes szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a vastagbélrák kialakulásában is.?A laktóz mind az anyatejben, mind a tehéntejben megtalálható cukor. Táplálékként történő hasznosításához a vékonybélben található laktáz enzimnek kell részeire bontania. Jól tudjuk, hogy a laktáz mennyisége csecsemőkorban a legmagasabb, hogy a baba képes legyen megemészteni legfontosabb táplálékát, az anyatejet. 3-4 éves korra azonban az enzim termelődése rendszerint csökken. ?A világ népességének nagy részénél a gyermekkor előrehaladtával nullára csökken a laktóz aktivitása, de ez normális? – magyarázta Suchy. Az észak-európai népeknél azonban megmaradhat az enzimműködés, ők később is képesek megemészteni a tejcukrot. A többi ember jó részénél azonban ennek ellenére nem áll fenn laktózintolerancia, a betegségnek tulajdonított tünetek (hasmenés, hasi fájdalom, puffadás) hátterében más betegségek, így az irritábilis bél-szindróma és a lisztérzékenység is állhat. A valódi tejcukorallergia rendkívül ritka, a laktózintolerancia azonban az elfogyasztott mennyiségtől függ. A szakértők szerint a rendszeres tejtermékfogyasztással csökkenthetők a tünetek, különösen a joghurt és a zsírszegény kemény sajtok fogyasztása ajánlott. Forrás: