A mentősök sem egészségesek?

Magyarország egyik vezető fogyókúrás termékének forgalmazója már második éve segíti az Országos Mentőszolgálat munkáját azzal, hogy ingyenes szűrővizsgálatot biztosít a mentősöknek.

A rendszeres orvosi szűrővizsgálatok nagyon fontosak, hiszen segítségükkel számos betegség megelőzhető, vagy könnyebben kezelhető, ha már kialakult.

2012-ben útjára indult Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020. A program keretében 10 éven keresztül egy szűrőkamion járja a magyar településeket, hogy az érdeklődők egészségi állapotát a legmodernebb berendezésekkel mérjék fel.

A szűrőkamion Magyarország egyik vezető fogyókúrás termékének forgalmazóját választotta hivatalos fogyókúrás partneréül. Ez óriási elismerés, hiszen azt mutatja, hogy a vállalat kizárólag olyan termékeket ajánl a fogyasztói figyelmébe, melyek támogatják az egészséges testsúlycsökkentést, és hosszú távon megoldást kínálnak a súlyproblémákkal küzdőknek.

A cég számára azonban nem csak a lakosság egészsége a fontos, de azokra is odafigyelnek, akik a mi életünket védik és mentik, ha szükséges. A szűrőkamion ezért most egy napon keresztül csak az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak egészségi állapotát mérte fel, így többek között megvizsgálták a mentők látását, hallását, vérnyomását, de teljes testanalízist is végeztek rajtuk.

Ez különösen fontos, hiszen a Mentőszolgálat dolgozói átlagon felül leterhelt és stresszes életet élnek, egészségük megőrzése elsődleges szempont. A mentősök is hasonló problémákkal küzdenek, mint a többi elfoglalt és rohanó életet élő: gyakoriak közöttük a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az elhízás és a dohányzás okozta problémák.

orvosok6

Néhány országos adat a szűrőkamion eredményeiből: a program elmúlt két évében közel 42 000 ember élt a szűrőkamionon igénybe vehető 26 különböző, európai szinten is kiváló minőségű szűrővizsgálat adta lehetőséggel. A szűrésen résztvevők által kitöltött kérdőívből kiderült, a szűrőkamiont felkeresők 25 százaléka dohányzik, a vizsgálatokon részt vevők 52 százalékánál mértek eltérést az ideális testsúly célértékhez képest. A résztvevők 39 százalékánál mértek a normálisnál magasabb vérnyomásértéket. A vizsgálatokon átesett emberek közel 10%-ának volt magasabb a vércukor szintje az elfogadhatónál, és a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 33%-ánál mutatott a megfelelő értéknél többet az adott készülék.

Az alapos kivizsgáláson részt vett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is, aki elmondta: „Én személy szerint is nagyon fontosnak tartom, hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatokra, és emellett lehetőségeinkhez mérten odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra, a minőségi táplálékok bevitelére. A tavalyi szűrés óta sajnos nem lettek egészségesebbek a bajtársaim, akik komoly fizikai és lelki terheknek vannak kitéve. Munkatempójuk nagyon feszített, hiszen mindig indulásra készen kell állniuk, így gyakran még arra sincs idejük, hogy egyenek, ezért is nagyon örültünk már második évben a felajánlásának, hiszen ez egy nagyon jó lehetőség, hogy helyben, egy helyszínen, rövid idő alatt minden fontos és alapvető vizsgálatot el tudnak végezni a bajtársakon.”

Gergye Laura, arról beszélt, mennyire fontos a megfelelő táplálék bevitel a stresszes életet élők számára is: „Mi, Központban a kezdetektől az egészséges súlycsökkentést tarjuk szem előtt. Nagyon fontos, hogy az egészségünk megőrzése és a megfelelő súlykontroll érdekében akkor is megfelelő táplálékot fogyasszunk, ha nincs túl sok időnk étkezni vagy minőségi ételeket készíteni. A maximális teljesítő képesség eléréséhez, a kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen a megfelelő minőségű táplálék bevitele. Sose koplaljunk vagy elégedjünk meg a nem jó minőségű tápanyagokkal, legyen szó akár fogyókúráról, akár a hétköznapi életünkről."

Forrás: