A kiwi bizonyos fajtái kevésbé okoznak allergiát 2010-12-14 Napi Hírek Megosztás: Tweet A kiwi tömeges elterjedésével egyidejűleg az allergiás reakciót jelentkezése is megnövekedett. Bizonyos kiwifajták kevésbé okoznak allergiás tüneteket, mint a legelterjedtebb fajta. A harminchét, kiwire allergiás emberen végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a gyümölcs egyes fajtái ? köztük az ?arany? típusú ? kisebb allergiás reakciót váltott ki az emberekből, mint a közismert sötétzöld, Hayward típusú. A Dél-Kínában őshonos kiwit nem olyan régen még egzotikus gyümölcsként tartották számon, de az 1970-es években egyre szélesebb körben vált elérhetővé és népszerűvé. A gyümölcs gyors terjedésével egyidejűleg az allergiások száma is megnövekedett.A vizsgálat során Dr. Karin Hoffmann-Sommergruber, a Bécsi Orvosi Egyetem docense és munkatársai hat különböző kivifajta hatásait tesztelték a kísérleti alanyokon. Az eredmények azt mutatták, hogy a legerősebb allergiás reakciókat ? légzési nehézség, szív- és érrendszeri tünetek ? a Hayward féle kiwi váltotta ki, míg a Summer és a Hort tizenhat típusú kiwik bizonyultak a legkevésbé allergénnek. Az allergiát kiváltó protein a jól ismert zöld kiwiben ötvenszer nagyobb koncentrációban van jelen, mint az aranyszínű kivi típusokban, állítja Hoffman-Sommergruber. A kiwire allergiások aránya nem ismert világviszonylatban, de az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság három-négy százaléka, míg a gyerekek hat százaléka allergiás valamilyen ételre. Forrás: