A hőség kockázatai szervezetünkre

Súlyos egészségügyi kockázatokkal jár a rendkívüli hőség! Továbbra is perzselő hőség és magas páratartalom uralkodik a világ számos országában, a hőmérő higanyszála nem ritkán 38-40 fokig is felszökik (olyan országokban is, ahol ez nem szokásos).

A hőség miatt az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a szélsőségesen magas hőmérséklet súlyos, akár halállal végződő egészségügyi problémákat is okozhat.

"Szervezetünk a bőrön keresztüli hőleadással és az izzadással hűti magát"
– mondja Dr. Ken Sable, a New York-i Maimonides Medical Center sürgősségi osztályának vezetője. "Ha nem tud megfelelően vagy elégségesen lehűlni, az áldozat hőség okozta megbetegedésektől szenvedhet.

hoseg

Ezek bárkit érinthetnek, de a nagyon idősek és a nagyon fiatalok vannak leginkább kitéve a veszélynek. A hőség okozta betegségek kezelés nélkül nagyon súlyossá is válhatnak, vagy extrém esetekben halált is okozhatnak."

A hőség okozta megbetegedések közül a legsúlyosabb a hőguta, amely kezdeti szakaszában hőgörcsökkel jár, amit hőkimerülés követ. Az áldozat súlyos fejfájást, hányingert, hányást és rendkívüli gyengeséget tapasztalhat.
Hőguta esetén a megemelkedett testhőmérséklet az elmeállapot megváltozásához vezethet, a beteg szédülést tapasztal, és végül elveszíti az eszméletét. Az izomszövet bomlani kezd, ami veseelégtelenséget eredményezhet, így a hőguta életveszélyes állapottá válik. A hőguta ritka betegség, leggyakrabban a nagyon fiatal és az idős embereket, illetve a krónikus betegségben szenvedőket érinti.

 

A szakemberek a következőket javasolják a hőség okozta ártalmak elkerülésére:
•    Délelőtt 11 óra és délután 4 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban. Viseljünk világos színű, könnyű ruházatot és kalapot. A 100% pamut ruhák magukban tartják az izzadtságot, így megnehezítik testünk lehűlését.
•    A szomjúság nem mindig jelzi pontosan a hidratáció állapotát. Gyermekekben a szomjúság mechanizmusa még nem fejlődött ki teljesen, idős emberekben pedig már leromlik. Mire az agyunk jelzi a szomjúságot, a testünk már a testsúly akár 1 százalékának megfelelő vizet is elveszíthet.
•    A vizelet színe jól jelzi a hidratáció állapotát. Az elegendő folyadékot fogyasztó ember vizelete majdnem színtelen. A sötétebb szín elégtelen mennyiségű folyadékbevitelre utal.
•    Egyszerre másfél óránál kevesebb testedzés esetén hűs vízzel tökéletesen pótolni lehet az elveszített folyadékot. Fél liter az edzés előtt két órával, a testmozgás alatt 15-20 percenként 2,5 dl és legalább fél liter a befejezés után. Igyunk annyit, hogy a szomjúságunk elmúljon, aztán még egy keveset, hogy teljesen hidratálódjunk.
•    Másfél óránál hosszabb testmozgás esetén sportitalok javasoltak. Ezeket azonban az edzés alatt kell fogyasztani, nem előtte, mert alacsony glükózszintet okozhatnak, ami csökkentheti a teljesítményt.

 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.