A hazai az igazi 2010-08-19 Napi Hírek Megosztás: Tweet Sokan preferálják a ?helyi termék? megjelöléssel ellátott élelmiszereket a szupermarketekben. De biztosan jobb az, ami hazai? Attól függ! – mondja a dietetikus. ?E mozgalom lényege, hogy a vásárló a lakóhelye közeléből származó, friss, és így értékesebb élelmiszereket részesítse előnyben, és ne a több ezer kilométert utaztatott, tartósított árukat? ? magyarázza a chicagói okleveles dietetikus, Dawn Jackson Blatner, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője. ?A helyi alma nem biztos, hogy jobb, de kétségkívül frissebb, mint a hosszú utat megtett, előre csomagolt termék.? ?Minél több idő telik el a gyümölcs leszedése és elfogyasztása között, annál több értékes tápanyag veszik el? ? teszi hozzá Andrea Giancoli, Hermosa Beach-i okleveles táplálkozási tanácsadó. ?Amint leszednek egy gyümölcsöt, az oxigén és fény hatására veszíteni kezd tápértékéből. A vízben oldódó C-vitamin érzékenyebb, míg a szilárdabb tápanyagok, mint a béta-karotin, lassabban veszítenek értékükből. Tehát, aki közelben termesztett, friss gyümölcsöt-zöldséget eszik, az több értékes tápanyaghoz jut, de csak akkor, ha azonnal elfogyasztja, és nem a kamrában tárolja hetekig? ? figyelmeztet Giancoli. A másik előnye a hazai termésnek a finomabb íz. ?Sok páciensem azért választ hazait, mert a szezonban szedett zöldség-gyümölcs jobban ízlik.? ? mondja Blatner.?Azért vannak kivételek.? ?teszi hozzá Giancioli. ?A csonthéjasok és a hüvelyesek, héjuknak köszönhetően nem veszítenek ízükből, és tápértékükből.? A húsoknál nem a származási hely a fontos, hanem az, hogy mivel etették az állatot. Ha közeli farmról vásároljuk a húst, kérdezzük meg, hogy takarmánnyal etették vagy legeltették az állatokat. A legeltetett marhák húsa az egészséges zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazza, mint a takarmányon élőké. Arra is rá kell kérdezni, hogy az állatok kaptak-e antibiotikumot, vagy valamilyen hormonkészítményt. A baromfi- és tojásvásárlásnál ugyanezekre kell figyelni. A tejtermékek tápértéke nem tér el jelentősen aszerint, hogy szupermarketben vásároljuk, vagy közeli farmról, viszont sokaknak jobban ízlik ez utóbbi, meséli Blatner. A két dietetikus egyetért abban, hogy a lényeg a zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend, és nem az, hogy honnan szerezzük be ezeket: ?Az a fontos, hogy egészséges élelmiszereket válasszunk, és ha van rá lehetőség, miért ne választanánk a hazait?? Forrás: