A bejglitől a cukorbeteg lábszárfekélyig

Az év végi ünnepek velejárója a gazdagon terített asztal és a sok-sok finomság.Azonban ne feledjük el, hogy az életvitelszerű egészségtelen életmód rengeteg betegséghez, köztük például diabéteszhez vezethet.

Hazánkban mintegy 750 ezer diagnosztizált cukorbeteg él. Számukra az év minden egyes napja a diétáról, a tudatos étkezésről szól. Az ünnepek alkalmával azonban a legnagyobb önuralom mellett is könnyen elcsábulhat bárki, hiszen a terített asztal, a közös étkezések, a finom fogások és az itt-ott elcsíphető nassolnivalók mind-mind a diéta hanyagolására buzdítanak.

A cukorbetegek számára a diéta egy állandósult életmód kell, hogy legyen. A cukorbetegség kordában tartása ugyanis elengedhetetlen a szövődmények kialakulásának elkerülése végett.

A diabétesz legrettegettebb szövődménye a lábszárfekély, amely minden 8. diabéteszest érint. Riasztó adat, hogy Magyarországon évente körülbelül 4000 lábat kell amputálni e miatt. Ezért különösen fontos, hogy a beteg fokozottan ügyeljen a megfelelő táplálkozásra. Kellő odafigyeléssel és megelőzéssel ugyanis elkerülhetők a fekélyes sebek, és ezzel együtt a cukorbeteg láb amputációja is.

A táplálkozás mellett fontos, hogy a cukorbeteg minden nap ellenőrizze lábát. Az esti fürdés után a lábat szárazra kell törölni, majd meg kell vizsgálni. Ha bármi sérülés, akárcsak egy vágás, vagy egy egészen picike seb is van a lábon, a betegnek célszerű azonnal orvoshoz fordulnia. Cukorbetegek esetében ugyanis egy apró seb is könnyen visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el.

cukorbetegseg5

Az önvizsgálat mellett elengedhetetlen az évenkénti műszeres lábvizsgálat is. „A cukorbeteg láb állapotát és esetleges károsodottságát egy budapesti orvos központban, speciális diagnosztikai eszközök segítségével mérjük fel.

A szöveti oxigénszint mérő a fekélyes sebek vizsgálatára szolgál, és alkalmas arra, hogy megállapítsuk, a fekélyes területet körbevevő szövetek milyen mértékben károsodtak, milyen az oxigénszállító képességük. A lézer doppler segítségével pedig megállapítható, hogy milyen a seb környéki terület vérellátottsága” – mondta Dr. Szolnoki Nikolett, orvosigazgató.

„A fenti két diagnosztikai módszer még kevéssé alkalmazott a hazai gyógyászat ezen területén, pedig a zárt, számítógépes program konkrét, helytálló eredményeket szolgáltat. A szöveti oxigénszint mérővel és a lézerdopperrel együttesen például az is megállapítható, hogy meg lehet-e menteni az adott végtagot az amputációtól.”

A sebgyógyulás alapja az elégséges vér- és oxigénellátottság. Ezek javításában, helyreállításában segíthet a hiperbár oxigénterápia, amellyel jelentős javulást lehet elérni a fekélyes sebek állapotában.

Forrás: