Megfelezheti a demencia esélyét napi 10 ezer lépés

Az öregedés és a genetika a legnagyobb kockázati tényezők

A demencia gyakorisága a világ népességének elöregedésével egyre nő. Az életmódbeli változtatások, így a mozgás fokozása, a lépés-szám növelése, a vérnyomás szabályozása és az agy stimulálása, csökkenthetik az állapot előfordulásának esélyét.

A demencia az egyik legkétségbeejtőbb betegség, amely demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlását hozza magával – ezek alapja az agy konkrét megbetegedése. A demencia leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

A világ népességének elöregedésével a demencia esetei világszerte emelkednek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg nagyjából 55 millió ember szenved demenciában, s ez a szám 2050-re 139 millióra nőhet.

Kit érinthet a demencia?

Az Alzheimer Társaság szerint a demencia legjelentősebb kockázati tényezői az öregedés és a genetika. Leggyakrabban a 75 év felettieknél fordul elő, s ha egy közeli rokon demenciában szenved, az növelheti a betegség kialakulásának esélyét.

Kockázati tényezőnek számít a nemi hovatartozás – a nők ugyanis nagyobb rizikónak vannak kitéve, mint a férfiak – , valamint az etnikai is.

Meg lehet előzni a betegséget

A változtatások az életmódban – így például a több mozgás, fizikai gyakorlat, a vérnyomás szabályozása és az agy stimulálása – csökkenthetik a demencia valószínűségét, még azoknál is, akiknél egy vagy több kockázati tényező jelen van.

Az egészséges megközelítés, amely érinti az életmódot, az étrendet, a testmozgást, a kognitív stimulációt, a szocializációt és az alvást is, mind-mind változást jelent. Sokan lehetnek hatékonyak a változtatásban, akkor is, ha későn kezdenek bele – biztat mindenkit dr. Anton Porsteinsson, a Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának Alzheimer-kór gondozási, kutatási és oktatási programjának (AD-CARE) professzora és igazgatója.

A testmozgás nem feltétlenül azt jelenti, hogy izzadni kell egy edzőteremben.

A napi lépések számának megnövelése ugyanis akár 50 százalékkal is csökkentheti a demencia kockázatát – hívta fel a figyelmet egy, a JAMA Neurology folyóiratban megjelent tanulmány.

Ez a kutatás az Egyesült Királyság Biobank adatait használta fel, s 78.430 résztvevője volt – 44,7 százalékuk férfi és 55,3 százalékuk nő, átlagéletkoruk 61,1 év.

Egyik alany sem szenvedett szív- és érrendszeri betegségben és demenciában, amikor a vizsgálatba felvették. A kutatók átlagosan 6,9 évig (6,4–7,5 év) követték nyomon a résztvevők egészségét.

A vizsgálat során a résztvevőknek gyorsulásmérőt kellett viselniük a domináns csuklójukon, a nap 24 órájában, a hét 7 napján, ezzel mérték a fizikai aktivitást. A kutatók ezután algoritmus segítségével kiszámították a lépésszámot, a gyorsulásmérő begyűjtött adataiból.

Az adatok elemzésekor olyan változókat vettek figyelembe, mint az életkor, a nem, a rassz, a társadalmi-gazdasági állapot, a dohányzás, az általános egészségi állapot és az étrend.

gyalog, tura, seta

Fotó: 123rf.com

Az utánkövetés során 866 résztvevőnél, vagyis az alanyok 1,1 százalékánál alakult ki demencia.

Érdemes megjegyezni azonban, hogy ennek a tanulmánynak is vannak korlátai. A mintába felvett emberek többsége fehérbőrű volt, ezért előfordulhat, hogy az eredmény nem általánosítható más faji/etnikai csoportokra.

Ez a tanulmány sem bizonyít határozott ok-okozati összefüggést a lépésszám és a demencia kockázata között, ezért szükség van további kutatásokra – mondta el dr. Claire Sexton, az Alzheimer Szövetség tudományos programokért és tájékoztatásért felelős vezető igazgatója.

Hozzátette, a szövetség folytat egy klinikai vizsgálatot, melyben a testmozgást más életmódbeli tényezőkkel, például az étrenddel és a szociális/kognitív elkötelezettséggel kombinálják. Cél, hogy megállapítsák, vajon ezek a tényezők együttesen csökkentik-e a kognitív hanyatlás kockázatát.

A bizonyítékok nagy része mindenesetre arra utal, hogy a testmozgás jótékony hatással van a demencia megelőzésére – jegyezte meg dr. Anton Porsteinsson.

Hány lépés az elég?

A kutatók összességében úgy találták, hogy a lépések száma és intenzitása csökkenti a demencia valószínűségét. Nagyjából 9.800 lépést kellett megtenniük naponta, hogy a legnagyobb előnyben legyen részünk.

Azoknak, akik ennyi lépés megtételére nem képesek, jó hír, hogy mindössze napi 3.826 lépés már 25 százalékkal mérsékelte a betegség előfordulásának esélyét.

Jó tanács, hogy az intenzívebb és céltudatosabb séta előnyösebb, mint a laza. Soha nem késő elkezdeni, még a viszonylag kis erőfeszítés is előnyös és az állóképességünk is javul – biztat mindenkit dr. Porsteinsson.

A rémálmok előre jelezhetik a demenciát

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.