A gyanakvó vásárló a jó vásárló! 2010-12-27 Mozgásban Megosztás: Tweet Az ünnepek miatt fényárban úsznak a bevásárló-központok, az üzletek. Az előrelátó, gondos háziasszony összeírja, mire van szüksége, úgy indul vásárolni. Vásárláskor sok minden óvatosságra inthet bennünket még akkor is, ha a szavatosságot jelző címke szerint minden rendben van a termékkel. Pl. dupla réteg fólia, megkopott, olvashatatlan papír, ecetszagú hús, jég a mélyhűtött csomagban. Érdemes tehát figyelni, mit teszünk a kosarunkba. Ha szükséges, vegyük fel a szemüveget, de jó, ha nagyító is van nálunk, hiszen az apró-betűket sokszor még szemüveggel sem lehet elolvasni. Legyünk tudatos vásárlók! Megesik, hogy a két rétegben lévő átlátszó fólia belső címkéjén látszik, hogy a szavatosság régen lejárt. Ha két címkét látunk a csomagoláson, az gyanús, azt a terméket ne vegyük meg. Akkor is gyanakodjunk, ha az eredeti, nyomtatott felirat mellé ragasztanak még egy címkét a csomagolásra.Ha egy színes termék csomagolása kopottas, nagy a gyanú arra, hogy acetonos oldattal eltüntették a feliratot. A kopás a fehér alapon nem nagyon látszik, ezért is érdemes nagyítóval nézni az árut. Nézzük meg azt is, hogy a csomagoláson a felirat mellett más dátum lenyomata nem látszik-e. Ha egy ételen nincs címke, az már gyanús! De az is gyanús lehet, ha felhajlik a címke. Címke nélküli árut soha ne vegyünk meg! Sajnos a legtöbb boltban éppen ezekre a helyekre ragasztják rá az árat vagy a vonalkódot, ezért nem látni a megfelelő adatokat. Érdemes megnézni, hogy minden kötelezően feltüntetendő adat rajta van-e a csomagoláson: a gyártó, a gyártás ideje, a forgalmazó, a származási hely, a fogyaszthatóság és a csomagolás dátuma, valamint bizonyos termékeknél a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet engedélye. Ha bármelyik hiányzik, inkább hagyjuk a polcon!Ne vásároljunk olyan húst, amelyik levet ereszt! Az átlátszó fóliába csomagolt húsokon általában könnyű észrevenni, ha romlottak. Erre utal a megváltozott szín, vagy ha piros lében úszik a hús. Ez ugyanis többnyire azt jelenti, hogy egyszer már felolvasztották. Gyanút kelthet az ecetszag is, mivel egyes megtévesztő forgalmazók ecettel mossák át a húst, ettől ugyanis élénkebbnek tűnik a színe. A mélyhűtött termék csomagolásának megtapogatása után sokszor idejében észre lehet venni, ha gond van az étellel, ugyanis árulkodó lehet a túl sok jég. Főleg a halaknál, ha sok a jég, ami a zacskón keresztül ropog a kezünkben. Ez ugyanazt jelenti, mint a vörös lé a húsnál, vagyis újra-fagyasztást.Soha ne hagyjuk szó nélkül a csalást! Mindig jelezzék azt az eladónak, az üzletvezetőnek és a hatóságoknak! Ha úgy érezzük, hogy megkárosítanak bennünket, kérjük a vásárlók panaszkönyvét! A panaszkönyvnek minden üzletben jól látható helyen kell lenni, de, ha nem találjuk, kérjük. Kötelesek átadni! S az illetékesek kötelesek a beírt panaszunkra válaszolni. Sokan azt mondják, minek szólni, úgysem történik semmi! Ez fordítva igaz! Nem történik változás, ha nem szólunk! Egészségünk és pénztárcánk érdekében szánjunk időt a termékek megvizsgálására! Igaz az a mondás: a gyanakvó vásárló a jó vásárló! Forrás: