Tumor és okostelefonok – van rá némi bizonyíték

A készülékekből származó sugárzás valóban okozhat gondot?

A tudósok találtak némi bizonyítékot arra, hogy az okostelefonokból eredő sugárzás növelheti bizonyos ritka idegtumorok kialakulásának esélyét – legalábbis a patkányoknál.

Régóta vita tárgya, vajon mennyire lehet káros a mobiltelefonok használata. A készülékeket ma már mindenhová magunkkal visszük és (túl) gyakran alkalmazzuk. Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program tudósai szerint van némi bizonyíték arra, hogy az okostelefonokból származó sugárzás egy igen ritka idegtumor kialakulásához járul hozzá  – a patkánykísérletek szerint. Hogy az emberekre is ugyanilyen-e a hatás, még mindig kérdéses. Ahogyan azonban az okostelefon-használat nő, biztonságát illetően egyre inkább adódnak kérdések. Amerikában a 13 év felettiek 80 százalékának van okostelefonja, a felnőttek pedig közel 3 órát töltenek a használatával naponta egy 2017-es jelentés alapján.

A patkányoknál jelentkező tumorok ún. schwannomák. A hím patkányok szívében kezdtek el növekedni – a nőstényekében nem, valószínűleg azért, mert a hímek nagyobb méretű teste nagyobb mértékben szívta fel a sugárzást is – fogalmazott John Buchet, PhD, a program vezető kutatója.

S bár a tumorok az állatok szívében voltak, a tudósok szerint a felfedezés azért is érdekes, mert korábbi tanulmányokból kiderült: az okostelefonok-használók fülének belső részén alakulnak ki nagy valószínűséggel ilyen schwannomák. Az embereknél ezek a tumorok igen ritkák és általában jóindulatúak.

A patkányoknál sem mondható sűrűnek a daganat jelentkezése, csak a sugárzásnak kitett állatok 6 százalékánál alakult ki. A tanulmányok azonban egyéb biológiai hatást is találtak: a sugárzásnak kitett patkányok kölykei kisebb súllyal születtek, mint a nem sugárzottakéi, ráadásul a DNS-károsodás egyértelmű jeleit is észre lehetett venni náluk.

Meglepetésre azonban a sugárzásnak bizonyos pozitív hatásai is voltak: hosszabb ideig éltek azok a patkányok, amelyeknek részük volt benne. A kutatók szerint ennek oka az, hogy a sugárzás megelőzte a vesebetegséget, amely gyakori ezen patkánytípusoknál.

A fenti kutatás egyébként egy 10 éves, 25 millió dolláros vizsgálat eredménye. A kutatók a toxikológiai tanulmányokban gyakori formátumot használták annak kiderítésére, milyen hatással vannak bizonyos dolgok az emberre. Vannak-e biológiai hatásai, ha igen, milyen dózis váltja ki azokat. Jól ismert, hogy az ionizáló sugárzás – amelyet a röntgensugár és az atombombák is kiváltanak – károsodást okoz. Ám a kutatók számára nem volt világos, hogy a gyengébb, nem-ionizáló sugárzás – amelyet a mobiltelefonok és a mikrohullám eredményez – okozhatnak-e bármilyen károsodást.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.