PSA-teszt: segítségével valóban megelőzhető a prosztatarák? – 1.rész

Vajon hasznos a prosztatarák azonosításában és kezelésében az ún. PSA-teszt? 2012-ben egy igen befolyásos orvos csoport határozott nemmel felelt a kérdésre. Az akkori tanulmányok nem voltak túl meggyőzőek. De mi a helyzet most?

A PSA-tesztekkel kapcsolatban 2012-ben még nemmel válaszoltak a hatékonyságra azok az orvosok, akik a megelőzés terén tesznek ajánlásokat. Ennek oka az volt, hogy a tanulmányok szerint a vértesztek hátrányai – beleértve a félrevezető eredményeket, fertőzéseket, szorongást, agresszív rákkezelést, melyre talán szükség sem lett volna – sajnos túlszárnyalták a potenciális előnyöket.

Napjainkban azonban ugyanez a csoport – az U.S. Preventive Services Task Force megelőzési szervezet hivatalosan is enyhítette álláspontját. Úgy vélik, a prosztatarák tesztek fontosak egyes férfiak számára, 55 és 69 éves kor között, beleértve a magas kockázattal rendelkezőket – akiknek családjában már fordult elő prosztata rák vagy kapcsolódó betegség, vagy afro-amerikaiakat, ugyanis náluk gyakoribb a betegség.

Az Urológiai Kongresszusok Európai Szövetsége két tanulmányt is a nyilvánosság elé tárt a közelmúltban, melyek felfedezték, hogy az agresszív prosztatarák előfordulása megnőtt 2012 óta – mióta a PSA-tesztek ellenjavallata megjelent. A szervezet szerint azoknak a férfiaknak, akiknek szükségük lehet a tesztre, fontos előzőleg egyeztetniük annak előnyeiről és hátrányairól az orvosukkal.

Hogyan működik a PSA-teszt?

A PSA-teszt a prosztata által előállított fehérjét méri, ugyanis a prosztatarák hatására több termelődik ebből a fehérjéből. Sajnálatos, hogy a legtöbb férfi sosem beszél orvosával erről.

Egy, az Amerikai Rák Szövetség által 2018-ban készített tanulmány rámutatott: azon férfiak 17 százaléka, aki a közelmúltban csináltatott PSA-tesztet, előzőleg egyeztetett erről az orvosával. S 38 százalékuk végeztette el a tesztet úgy, hogy nem kapott előtte információt doktortól. Amikor az orvosok beszélnek pácienseikkel, többnyire a teszt előnyeit emelik ki, a rizikókat kevésbé.

Therese Bevers orvos, a Houston-i M.D. Anderson Rák Központ Rák Megelőzési Központjának egészségügyi vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy valószínűleg egyik orvosnak sincs adat a kezében arról, hány férfit kell „túldiagnosztizálni” ahhoz, hogy megakadályozzanak egy halálesetet.

A túldiagnosztizálás azt jelenti, hogy a PSA-teszt és a biopszia nem agresszív rákot talál – olyat fedeznek fel, amely valószínűleg nem nő vagy nem terjed. A túldiagnosztizálás azonban túlkezeléshez vezet, melyek pedig sajnos az életet megváltoztató állapotokat alakíthatnak ki, például inkontinenciát és impotenciát. A U.S. Preventive Services Task Force szervezet becslése szerint minden ezer férfi esetében, aki végeztetett PSA-tesztet, 20-50 van túldiagnosztizálva.

“A bizonyítékot nehéz megérteni, az orvosok és a páciensek esetében is” – mondta Ruth Etzioni, PhD, a Fred Hutchinson Rák Kutató Központ munkatársa, aki a PSA-tesztek előnyeit és hátrányait vizsgálja. Örül neki, hogy a szervezet megenyhült a PSA-tesztekhez való hozzáállás kapcsán, ugyanakkor szeretné, ha a férfiak és orvosaik a lehető legtöbb információval rendelkeznének a tesztekkel kapcsolatban. A U.S. Preventive Services Task Force szervezet új és betegbarát magyarázat és ajánlás kiadásán dolgozik.

Nem beszélnek eleget az orvosok a betegekkel

Otis Brawley, az Amerikai Rákellenes Társaság vezető tudományos tisztiorvosa elmondta: mindezek az ajánlások egyelőre mégsem tűnnek elégnek. Nincs kellő mennyiségű forrás. Támogatja, hogy a középkorú férfiak orvosukkal együtt hozzák meg a döntést a PSA-teszt elvégeztetését illetően. Az Amerikai Urológiai Szövetség és az Amerikai Rák Társaság is ezt ajánlja.

Azt azonban kétli, hogy több férfi fog PSA-tesztet csináltatni a teszt kockázatainak teljesen megértésével. Sajnos, az orvosoknak a legtöbb esetben sem idejük, sem kellő fizetésük nincs ahhoz, hogy sokat beszélgessenek a betegeikkel.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.