Hogyan légy sikeres a főiskolán?

Fontos, hogy tudd, az, ahogy hozzáállsz az első néhány hétben a főiskolai feladataidhoz, nagymértékben meg fogja határozni a tejles főiskolai léted alakulását. Néhány jó tanáccsal szeretnénk segíteni a kezdést

Szeretnék először is eloszlatni néhány tévhitet a főiskolával kapcsolatosan. Tudom, hogy nemrég érettségiztél a középiskolában, és biztosan nagyon felkészült vagy sok területen, ám néhány hasznos információ biztosan nem fog ártani.

Azt mondják, nem lehet elvárni azt, hogy a középiskolai munkaerkölcs sikeresen tovább működjön a főiskolán is. A felsőfokú intézmények nagyobb szorgalmat és koncentrációt igényelnek, mint amelyet a középiskolában megszoktál.

Tippek, hogy tartani tudd a lépést

– A főiskola egy egészen új világ számodra. Ne tévesszen meg az órarend! A napi kettő vagy három óra – úgy tűnik – arra sarkallja a diákokat, hogy a szabad idejükben az iskolától független programokat tervezzenek. A tanárok azonban azt várják el, hogy a szabadidőd nagy részét tanulással, felkészüléssel és dolgozatírással töltsd.

Ne várd, hogy az összes házidat el tudod majd készíteni egy este alatt. A főiskolai feladatok megkövetelik, hogy több időt szánj rájuk, mint amennyit szántál középiskolában. A könyvtárban töltött hosszú órák és a magolás kifizetődő lesz!

alma6

Ne hidd, hogy az óralátogatás nem kötelező, csak a végső pontszám számít. Előfordulhat, hogy a tanár nem veszi észre, hogy nem vagy jelen. A diákok hajlamosak azt hinni, hogy nem is fogja észrevenni. Higgy nekem, az órákon való részvétel közvetlen hatással van a tanulásra és az eredményeidre. Menj be az órára, ülj le előre és készíts jó jegyzeteket!

– Végül, sok új főiskolai hallgató úgy gondolja, hogy az oktatás arra szolgál, hogy annyi tudást megszerezzen, amennyit csak lehetséges, és a professzor feladata a válasz megadása. Nem igaz! Az oktatás alapja a tanulás, az, hogy tudjuk, hogyan kell gondolkodni kritikusan egy témán belül, és ezeket az ötleteket hogyan kell tettekké alakítani.

A cikk folytatását, a KamaszPanasz oldalán olvashatjátok, ahol a tanulási lehetőségekről tudhattok meg többet!

Forrás: