Hamarosan lejár a határidő! – Szeptember 12-ig kérhető a HPV elleni védőoltás

A 2022/2023-as tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok és fiúk arra, hogy ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásban részesüljenek.

Ehhez nem kell más tenni a szülőknek, mint 2022. szeptember 12-ig kitölteni és leadni az iskolába a beleegyező nyilatkozatot. Az iskolai kampányoltás keretében a Gardasil 9 oltóanyag biztosított. Az oltás a HPV 9 típusa ellen alakít ki védettséget és várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek a méhnyakrák esetek kb. 90%-át okozzák. A védőoltással megelőzhető továbbá a HPV okozta nemi szemölcsök mintegy 90%-a.

A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a védőoltás beadását. A HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80% körüli. Az első évben a fiúk több mint 70% -a vette igénybe az ingyenes oltást.

A HPV elleni védőoltást – a  korábbi tanévekhez hasonlóan  – idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első dózist 2022 októberében, a másodikat 2023 áprilisában. Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztatás és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadását a szülő/gondviselő egy írásos nyilatkozat kitöltésével 2022. szeptember 12-ig kérheti.

HPV, oltás, vakcina

Foto:123rf.com

A védőoltás a HPV hét olyan típusa ellen ad védettséget, amelyek a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, továbbá két olyan típus ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb.

A védőoltási program célja a HPV vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. Ezért javasoljuk a védőoltás beadását, és kérjük a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel. HPV oltóanyaggal már több millió embert oltottak be világszerte, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vakcina hatásos és biztonságos. A lányok és a fiúk oltásával az egyes HPV típusok által okozott betegségek teljesen visszaszoríthatóvá válhatnak.

A hazai HPV elleni védőoltási programban elért eredmények nemzetközi összehasonlításban is elismerésre méltók. Az európai szinten is jó eredmény egyfelől a szülők felelős döntésének, másrészt az iskolavédőnők és iskolaorvosok odaadó szervező munkájának is köszönhető, amelyért a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezúton is köszönetet mond.

A 12. életévüket betöltött, az általános iskola 7. évfolyamát végző serdülő fiúk HPV elleni védőoltásának biztosítása az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú, „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt kiemelt keretében történt meg. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Olvasd el ezt is!

Új felfedezés a HPV kezelésében – Ez lehet a vírus hatékony ellenszere?

Forrás: Napidoktor.hu