5 tipp, hogy megküzdjünk a tinédzser haragjával!

A kamaszok sok mindenért aggódnak: szoronghatnak az iskolai teljesítményük, a barátaik, a tanáraik miatt, sőt már a másik nem iránt is érdeklődnek. Érzéseik hatással vannak mindennapjaikra. Hogyan segítsük át őket a nehéz időszakokon, hogyan küzdjünk meg a tinédzserharaggal?

Tinédzserkorban az embert sok minden nyomasztja. Teste átalakulóban van, érzései ingadoznak, az iskola, a tanárok, a barátok és a már éledező szerelmek is számos új élethelyzet elé állítják. Ezek közül mindegyik oka lehet annak, hogy a kamasz rosszul vagy épp túl sokat eszik, keveset vagy többet alszik, esetleg hanyagolja a testmozgást. Igyekszik önmaga lenni, kialakítani saját stílusát, a harag, a feszültség valóban bárhonnan eredhet.

A szülőnek azonban meg kell tanulnia ezt jól kezelni, szembenézni a tinédzser haragjával, megtanítani a gyermeket arra, hogyan vezesse le feszültségét megfelelő módon, lehetőleg egészséges eszközökkel – ami nem egy zacskó chips, videójáték maraton vagy véget nem érő chatelés. Lássuk, melyek lehetnek ezek.

1. Menjünk el sétálni

Ha a tinédzser szomorú, haragos, rosszkedvű, bizonyosan be szeretne vonulni a szobájába lehiggadni, talán beletemetkezik valamilyen filmbe vagy játékba. Biztassuk azonban arra, hogy jöjjön és járjon velünk egyet a szabadban. A testmozgás csökkenti a stresszt és jobb kedvre derít.

Ha egyedül akar menni, menjen, nyugodtan hallgathat közben zenét is, a lényeg, hogy mozogjon és legyen friss levegőn, legalább 20 percet – nemcsak a stressz mérséklődik, hanem a napi mozgásáról is gondoskodik ezzel. Mutassunk példát azzal, hogy magunk is igyekszünk ilyen módszerekkel leküzdeni feszültségünket és karban tartani a testünket! Mozgással a tinédzser haragja, frusztrációja is könnyebben elillan.

2. Beszélgessünk az autóban

Az egyik legjobb módszer az autóban beszélgetés. Vezetés közben ugyanis lehetetlen az állandó szemkontaktus és a tinédzser könnyebben megnyílik. Jó hallgatóság vagyunk, akinek megvan a lehetősége kiönteni a lelkét. Kérdezzük a kamaszt a napjáról, arról, mi történik az életében és igyekezzünk nem összezördülni vele. Ne mondjuk például azt, „nem ilyen barátokra lenne szükséged”, vagy „nem muszáj úgy öltöznöd, mint a többieknek.” Legyünk figyelmes és megértő hallgatóság, a gyermek lássa, hogy átérezzük az érzéseit, szomorúságát, haragját. Inkább azt hangoztassuk, hogy megértjük, mit érez, például így: „biztos vagyok benne, hogy ez elszomorított téged”, vagy „megértem, hogy csalódottnak érzed magad.”

félelem, tini, gyerek

Fotó: 123rf.com

3. Tartsunk szünetet

Ha valaki fiatal és nyűgös, sokszor időre van szüksége, hogy lehiggadjon. Meg kell tanulnia, mikor kell neki egy kis szünet, hogy kifújja magát. Van, aki zenét hallgatva tud lenyugodni, még ha túl hangos is és nem feltétlenül hangzik jól a szülő számára. Más jógával vagy meditációval próbálkozik, esetleg olyan hobbival tereli el a figyelmét, mint az írás, rajzolás, vagy valamilyen hangszeren játszik.

4. Nézzük meg, mit eszik

Segítsünk kamasz gyermekünknek egészséges ételeket és italokat választani azzal, hogy elmagyarázzuk neki, mit miért nem jó fogyasztani. Például, mondjuk el, hogy ha az ember fáradt, hamarabb csábul el a magas kalóriatartalmú ételekre, így a kólára vagy pizzára. Azzal is sokban hozzájárulunk az egészséges étkezéshez, ha olyan élelmiszereket tartunk otthon, amelyek ezt szolgálják.

Friss gyümölcsök, zöldségek, alacsony zsírtartalmú joghurt és sajt, teljes kiőrlésű kekszek. Ha nincs a környékükön chips és jégkrém, abból válogatnak inkább, ami van.

Emeljük ki azt is, hogy a megfelelő alvás rendkívül fontos. A pihenés hiánya ugyanis ismét csak egészségtelen szokásokhoz vezet, arról nem szólva, hogy hangulatát is befolyásolja, előbb lesz frusztrált, haragos, ideges. Aki fáradt, álmos, más ételeket választ és nem mozog eleget, megnő az esélye a rossz jegyeknek, a baleseteknek és a koncentrációs problémáknak. A tiniknek 8 és fél óra alvásra van szükségük naponta. Ha ez nincs meg, át kell szervezni valahogyan a napjukat.

5. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy vitatkozzunk

Ha tinédzser gyermekünk a türelmünket tesztelgeti, ne feledjük, hogy azért vitatkozik, mert megteheti – felfedezte magában a képességet arra, hogy ezt tegye. Ne vegyük a szívünkre ezeket a jeleneteket. Nagyon sok változás megy végbe a kamaszok testében, fizikailag, érzelmileg, szociálisan is változnak. Próbáljuk ezt inkább könnyedén venni és legyünk megértőbbek velük szemben.

Olvasd el ezt is!

Videó – Segítség, kamaszodik a gyerekem!

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.