COVID – Ezért betegek sokáig a víruson átesettek

Szinte naponta lát napvilágot olyan információ, amely segít megérteni a poszt-Covid tüneteket. Most újabb döbbenetes dolog derült ki.

Egy új kutatás megállapította, hogy rejtőzködő vírust aktivál a koronavírus, ez az oka annak, hogy vannak a fertőzésen átesettek között olyanok, akik még hónapokig betegek – számol be a Promotions.hu.

A koronavíruson átesettek 30%-át érinti a probléma, a tudósok szerint a SARS-CoV-2 aktiválhatja az érintettek esetében az Epstein-Barr vírust. A vizsgálat kimutatta, hogy az elhúzódó Covid-tünetet mutatók többségének pozitív lett az eredménye az aktivált EBV vírusra. Összesen 180 koronavíruson átesett embert vizsgáltak. Köztük volt olyan is, aki tünetmentesen vészelte át a betegséget, később mégis kialakult nála a poszt-Covid.

“Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá az EBV aktiválódásának szerepét az akut koronavírus klinikai manifesztációjában, ez a tanulmány tovább erősíti az EBV szerepét a hosszú Covid kialakulásában” – hangsúlyozta a tanulmányt bemutató Pathogens főszerkesztője, aki egyben virológus is.

Az EBV egyébként az egyik leggyakoribb emberi vírus, a legtöbb ember fertőzötté válik élete során. Az Epstein-Barr a herpeszvírusok családjába tartozik. Leggyakoribb tünetei a láz, torokfájás és a megnagyobbodott nyirokcsomók.

Long-Covid és poszt-Covid – mi a különbség?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.