Zöldhályog-fokozók 2011-08-23 Kórkép Megosztás: Tweet Fokozza a zöldhályog kockázatát a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A cukorbetegség és a magas vérnyomás, melyek a fejlett világban népbetegségnek számítanak, fokozzák a nyitott zugú zöldhályog kialakulásának kockázatát – állítják a Michigani Egyetem kutatói. Régóta ismert, hogy a szem ideghártyája elfajulásának kockázatát növeli a cukorbetegség és a magas vérnyomás, azonban egy új kutatás arra kereste a választ, hogy más szembetegségeket mennyire befolyásolnak. Dr. Joshua D. Stein és munkatársai mintegy 2 millió, 40 évnél idősebb, olyan egyén egészségügyi adatait elemezte, akik az Egyesült Államokban részesültek ellátásban. A cukorbetegség önmagában mintegy 35 százalékkal fokozza a nyitott zugú zöldhályog (orvosi szóval glaukóma) kialakulásának kockázatát, a magasvérnyomás-betegség pedig 17 százalékkal. A két állapot együttes fennállása azonban 48 százalékos kockázatnövekedést jelent. A vizsgálat a különböző anyagcsere-betegségek (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszint) és a zöldhályog összefüggésére koncentrált. Ezek a betegségek az amerikai populáció mintegy egyötödét érintik. Míg a magas vérnyomás és a cukorbetegség növelte a glaukóma kockázatát, addig a vérben lévő zsírok (koleszterin és triglicerid) mintegy 5 százalékkal csökkentette azt. A további kutatások dolga annak feltárása, hogy a vérzsír önmagában, vagy az alkalmazott gyógyszerelés felelős-e a hatásért. A munka alapvetően befolyásolhatja a zöldhályog gyógyszeres kezelését. A zöldhályog a megvakulás vezető oka szerte a világon. Az Egyesült Államokban mintegy 2,2 millió embert érint ez a betegség, és a populáció elöregedésével ennek aránya várhatóan növekedni fog. Mivel a kórfolyamat egészen addig rejtve marad, amíg nem okoz tüneteket, azért a kutatók célja azon tényezők feltárása (például magnövekedett szemnyomás, pozitív családi kórtörténet, életkor, etnikai hovatartozás), melyek fokozzák a kialakulási kockázatot. Forrás: